Mobiele menu

Implementation of NGS in Molecular Diagnostics and Prognostics of Hematologic Malignancies: AML and MM

Samenvatting na afronding

Acute Myeloïde Leukemie (AML) en Multiple Myeloma (MM) zijn twee heterogene groepen van bloedkanker: individuele patiënten reageren heel verschillend op therapie. Dit heterogene karakter zien we terug in het grote aantal genetische afwijkingen in de tumorcellen, mutaties die van patiënt tot patiënt verschillen. Next Generation Sequencing (NGS) maakt een gedetailleerdere moleculaire analyse van deze genetische afwijkingen mogelijk: alle patiënt-specifieke verworven mutaties kunnen in een enkele test bepaald worden.

Resultaten

In dit project is NGS geïntroduceerd in de diagnostiek en prognostiek van verschillende hematologische maligniteiten, waaronder AML en MM. De kennis verworven binnen dit project wordt gedeeld met moleculair diagnostische laboratoria in binnen- en buitenland. Met dit onderzoek is de diagnostiek en prognostiek verbeterd en kan een beginnende terugkeer van de ziekte beter en sneller worden herkend. Samen zal dit resulteren in snellere en meer adequate therapie-interventies.
 

Samenvatting bij start

Acute Myeloïde Leukemie (AML) en Multiple Myeloma (MM) zijn twee verschillende typen bloedkanker. Deze verschillen zien we terug in het grote aantal genetische afwijkingen in de tumorcellen, mutaties die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Hierdoor reageren patiënten verschillend op therapie. Next Generation Sequencing (NGS) maakt een gedetailleerdere moleculaire analyse van deze genetische afwijkingen mogelijk: alle patiënt-specifieke ontdekte mutaties kunnen in een enkele test bepaald worden.

Doel
Het primaire doel van het project is om NGS te introduceren in de routinediagnostiek en -prognostiek van AML en MM. Voor het project is er de beschikking over een unieke verzameling van beenmerg- en bloedmonsters van patiënten uit verschillende klinische studies. Met dit onderzoek wordt de diagnostiek en prognostiek verbeterd en een beginnende terugkeer van de ziekte beter en sneller herkend. Samen zal dit resulteren in snellere en meer adequate therapie-interventies.

Meer informatie
'Gepersonaliseerde diagnostiek van patiënt met bloedziekte vergroot kans op genezing' (april 2019)

Producten

Titel: Molecular Minimal Residual Disease in Acute Myeloid Leukemia
Auteur: PJM Valk
Titel: Targeting Minimal Residual Disease: a Pathway to Cure?
Auteur: PJM Valk
Titel: Molecular Minimal Residual Disease in Acute Myeloid Leukemia
Auteur: PJM Valk
Titel: Molecular Minimal Residual Disease Detection in Acute Myeloid Leukemia
Auteur: PJM Valk
Titel: Molecular Minimal Residual Disease in Acute Myeloid Leukemia
Auteur: PJM Valk
Titel: Next-generation sequencing in the diagnosis and minimal residual disease assessment of acute myeloid leukemia
Auteur: Levine, Ross L., Valk, Peter J.M.
Magazine: Haematologica
Titel: Molecular Minimal Residual Disease in Acute Myeloid Leukemia
Auteur: Jongen-Lavrencic, Mojca, Grob, Tim, Hanekamp, Diana, Kavelaars, François G., al Hinai, Adil, Zeilemaker, Annelieke, Erpelinck-Verschueren, Claudia A.J., Gradowska, Patrycja L., Meijer, Rosa, Cloos, Jacqueline, Biemond, Bart J., Graux, Carlos, van Marwijk Kooy, Marinus, Manz, Markus G., Pabst, Thomas, Passweg, Jakob R., Havelange, Violaine, Ossenkoppele, Gert J., Sanders, Mathijs A., Schuurhuis, Gerrit J., Löwenberg, Bob, Valk, Peter J.M.
Magazine: New England Journal of Medicine

Verslagen


Eindverslag

Acute Myeloïde Leukemie (AML) en Multiple Myeloma (MM) zijn twee heterogene groepen van bloedkanker: patiënten reageren heel verschillend op therapie. Dit heterogene karakter zien we terug in het grote aantal genetische afwijkingen in de tumorcellen, mutaties die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Next Generation Sequencing (NGS) maakt een gedetailleerdere moleculaire analyse van deze genetische afwijkingen mogelijk: alle patiënt-specifieke verworven mutaties kunnen in een enkele test bepaald worden. We hebben in dit project NGS geïntroduceerd in de diagnostiek en -prognostiek van verschillende hematologische maligniteiten, waaronder AML en MM. De kennis verworven binnen dit project wordt gedeeld met moleculair diagnostische laboratoria in binnen- en buitenland. Met dit onderzoek hebben we de diagnostiek en prognostiek verbeterd en kunnen we een beginnende terugkeer van de ziekte beter en sneller herkennen. Samen zal dit resulteren in snellere en meer adequate therapie-interventies voor patiënten met hematologische maligniteiten.

Acute Myeloïde Leukemie (AML) en Multiple Myeloma (MM) zijn twee heterogene groepen van bloedkanker: patiënten reageren heel verschillend op therapie. Dit heterogene karakter zien we terug in het grote aantal genetische afwijkingen in de tumorcellen, mutaties die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Next Generation Sequencing (NGS) maakt een gedetailleerdere moleculaire analyse van deze genetische afwijkingen mogelijk: alle patiënt-specifieke verworven mutaties kunnen in een enkele test bepaald worden. Het primaire doel van het project is om NGS te introduceren in de routinediagnostiek en -prognostiek van AML en MM. Voor het project hebben we de beschikking over een unieke verzameling van beenmerg- en bloedmonsters van patiënten uit verschillende klinische studies. Met dit onderzoek zullen we de diagnostiek en prognostiek verbeteren en een beginnende terugkeer van de ziekte beter en sneller herkennen. Samen zal dit resulteren in snellere en meer adequate therapie-interventies.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
846002002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P.J. Valk
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC