Improving brain health to defeat dementia: developing persuasive technology for personalized dementia risk reduction in primary care
Er is helaas geen behandeling voor dementie, maar vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het goede nieuws dat de kans op dementie verkleind kan worden. Er zijn sterke aanwijzingen dat leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging en hoge bloeddruk, de kans op dementie beïnvloeden. Echter, het is onbekend of er verschillen zijn in dementierisicoprofielen op basis van demografische kenmerken zoals geslacht, opleidingsniveau, ethniciteit/ras en sociaaleconomische status.
Doel en aanpak
Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in welke leefstijlfactoren de grootste impact hebben op iemands persoonlijke kans op dementie en dus het beste kunnen worden aangepakt. Tevens heeft de onderzoeker een digitale gezondheidsapp ontwikkeld en getest voor gebruik binnen de huisartsenpraktijk waarmee iemands persoonlijke kans op dementie verkleind kan worden. Het effect van de interventie op hersengezond gedrag in het dagelijks leven wordt gemonitord door gebruik te maken van verfijnde meetmethoden.
Producten
Auteur: Van Asbroeck S, Köhler S, van Boxtel MPJ, Lipnicki DM, […], Sachdev PS, Deckers K.
Magazine: Nog in te dienen
Auteur: Van Asbroeck S, Köhler S, van Boxtel MPJ, Lipnicki DM, […], Sachdev PS, Deckers K
Auteur: Stephanie Van Asbroeck, Sebastian Köhler, Jean WM Muris, Martin PJ van Boxtel, Kay Deckers
Auteur: Van Asbroeck S., Köhler S., Wimmers S.C.P.M., Muris J. W. M., van Boxtel M. P. J., Deckers K.
Auteur: Van Asbroeck S, Köhler S, van Boxtel MPJ, Lipnicki DM, […], Sachdev PS, Deckers K.
Link: https://doi.org/10.34894/MEAMPK