Inbedding van het verzamelen en verspreiden van kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap in de Geboortezorg: voorbereiding- en startfase
Veel zwangere vrouwen gebruiken medicijnen, maar vaak ontbreekt het bewijs dat deze middelen veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Om betere informatie te krijgen over het gebruik en de mogelijke effecten van medicijnen voor moeder en het (ongeboren) kind, tijdens en na de zwangerschap, is het landelijke zwangerschapsregister pREGnant ontwikkeld. pREGnant is het landelijke register en centrale punt waar data over medicijngebruik van zwangere vrouwen wordt verzameld. Door analyse van deze data worden alle ervaringen van zwangere vrouwen met medicijngebruik omgezet naar toepasbare kennis. In de afgelopen jaren is aangetoond dat gegevens over de zwangerschap en geneesmiddelengebruik betrouwbaar verzameld kunnen worden met pREGnant. Om goed gefundeerde conclusies en analyses te kunnen maken, is het nu van belang dat er zoveel mogelijk zwangere vrouwen deelnemen aan pREGnant.
Doel
Het doel van dit project is het verzamelen en analyseren van data, en het verspreiden van de opgedane kennis over
medicijngebruik tijdens zwangerschap en dit in te bedden in de Geboortezorg. Zo kunnen zowel verloskundigen,
gynaecologen, apothekers, huisartsen, medisch specialisten en zwangere vrouwen betere keuzes maken over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Daarmee wordt bijgedragen aan verbetering van de perinatale en maternale gezondheid door de preventieve werking die hier van uit gaat.
Aanpak
Om dit doel te bereiken hebben Bijwerkingencentrum Lareb, WOMEN Inc, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een Coalitie gevormd. In de eerste stap van het project is gestart met het neerzetten van de juiste voorwaarden en zijn voorbereidingen getroffen voor grootschalige implementatie van pREGnant. De voorwaarden o.a. hebben betrekking op IT, werving en het verspreiden van kennis uit pREGnant. Verder zijn weerstanden, winsten en kansen in kaart gebracht om vanuit daar gerichte strategieën te ontwikkelen.
Resultaten
Deze eerste projectfase heeft bijgedragen om de juiste partijen te betrekken, drempels weg te nemen en kansen te benutten. Of om deze in kaart te brengen zodat dit in de vervolgfase opgepakt kunnen worden.
- Door de krachten van verschillende partijen te verenigen in een Coalitie zijn de eerste stappen gezet die nodig zijn voor inbedding van pREGnant in de geboortezorg.
- De benodigde IT aanpassingen m.b.t. stabiliteit en opschaalbaarheid zijn in kaart gebracht en een deel hiervan is
inmiddels gerealiseerd. IT oplossingen kosten echter meer tijd dan verwacht. - Om kennisontsluiting structureel vorm te geven zijn diverse stappen ondernomen; verbetering TIS kennisbank,
afstemming met Farmacotherapeutisch Kompas (in progress), afspraken met de vakbladen van KNOV en NTOG voor een periodieke bijdrage (in progress). - Analyse van pREGnant data m.b.t. het gebruik van ADHD medicatie is in de afrondende fase.
- Weerstanden, winsten en kansen om het beoogde doel te halen zijn in kaart gebracht. Zie verder toelichting in het toegevoegde document ‘Rapportage Coalitie Zwangerschapsregister pREGnant’
- Er is in kaart gebracht welke initiatieven / organisaties in beweging zouden moeten komen om het doel te halen en die mogelijk elkaar kunnen versterken door samen op te trekken.