Mobiele menu

Inclusief samenwerken in de zorg rond mensen met een verstandelijke beperking

Achtergrond

Dit project wil samenwerking tussen naasten, cliënten met een licht of matig verstandelijke beperking en hun ondersteuners verbeteren. Dit blijkt niet altijd gemakkelijk. Goede samenwerking is belangrijk voor kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten.

Aanpak

Binnen de ontwikkelwerkplaatsen zijn de fasen van de zogenaamde ‘dubbele diamant’ doorlopen. Er is hierdoor inzicht gekregen in de wijze waarop gewerkt kan worden aan een betere samenwerking in de driehoek van cliënten, begeleiders en naasten, welke factoren hierbij van belang zijn, namelijk:

  1. Ruimte bieden voor intrinsieke motivatie en het delen van persoonlijke interesses en ervaringen. 
  2. Het bevorderen van echt contact tussen deelnemers en het bieden van veiligheid. 
  3. Activiteiten afstemmen op de beschikbaarheid en veerkracht van deelnemers. 
  4. Aan de slag gaan met samenwerken en leren: doen en samen iets creëren/maken in plaats van alleen praten. 

Samenwerkingspartners

Dit project was een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht, de LFB en zorgorganisaties Amerpoort, Amsta Karaad, Cordaan, Philadelphia Zorg en Zorgeloos Ambulant. 

Resultaten

Het project heeft praktische werkwijzen opgeleverd om de samenwerking tussen cliënten met een licht of matig verstandelijke beperking, begeleiders en naasten te verbeteren. Deze werkwijzen zijn tot stand gekomen in twee ontwikkelwerkplaatsen, één in Utrecht en één in Amsterdam. Hierin werkten cliënten, verwanten, ervaringsdeskundigen en begeleiders samen met onderzoekers en ontwerpers van Hogeschool Utrecht. In deze werkplaatsen werden kennis en ervaringen gedeeld rond de vraag wat belangrijk is voor een gelijkwaardige samenwerking. Ook zijn (spel)vormen ontwikkeld die bijdragen aan goede communicatie en samenwerking.

Kenmerken

Projectnummer:
639003914
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. van Gijzel MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Utrecht