Mobiele menu

Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit

Projectomschrijving

Sport & Vitaliteit

Het bevorderen van een gezonde, actieve leefstijl is een van de belangrijkste uitdagingen voor onze samenleving. Vitale burgers hebben een hogere kwaliteit van leven, zorgen voor vitalere bedrijven, en leiden tot minder zorgkosten.

Het Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit realiseert daarom innovaties die sport en bewegen weer vanzelfsprekend maken, met een focus op ongebonden sporten in de openbare ruimte, zoals fietsen, hardlopen en wandelen. In co-creatie met vraagstellers, eindgebruikers, kennisinstellingen en bedrijfsleven ontwikkelen we nieuwe technologiche producten en diensten.

Een belangrijke asset van het centrum is #040Beweegt: de stad Eindhoven als een grootschalig living lab voor sport en beweeg innovaties. In dit living lab onderzoeken we het sport- en beweeggedrag van burgers in de openbare ruimte, experimenteren we met prototypes van nieuwe interventies, en via moderne data science methoden verkrijgen we nog meer nieuwe inzichten en ideeën.

Verslagen


Eindverslag

InnoSportLab Sport & Beweeg is een non-profit innovatiecentrum, dat ernaar streeft met innovaties de niet-sporter in beweging te krijgen, en de bestaande, recreatieve sporter met meer plezier, voldoening en/of minder kans op blessures te laten bewegen.
We werken strategisch samen met TU Eindhoven, Fontys Hogescholen, gemeente Eindhoven en stichting Sports & Technology. Het gezamenlijke doel is een gezonde, actieve leefstijl te creëren voor alle lagen van de bevolking en de toegankelijkheid en kwaliteit van sport en bewegen te verhogen. Onder de vlag van #040Beweegt betrekken we inwoners en bezoekers van Eindhoven bij onze innovaties, experimenten en onderzoeksprojecten.
InnoSportLab Sport & Beweeg richt zich met zijn onderzoeken en projecten op het praktisch functioneren van innovaties, de gebruikersbeleving en bereikte (maatschappelijke) effecten. Voorbeelden van projecten zijn CityLegends (location based digital game) en Stad in Actie (beweeginnovaties voor de openbare ruimte).

Samenvatting van de aanvraag

Met sport en beweeg innovaties dragen we bij aan een vitale maatschappij! Vitale burgers hebben een hogere kwaliteit van leven, zorgen voor vitalere bedrijven, en leiden tot minder zorgkosten. Het bevorderen van een gezonde, actieve leefstijl is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor onze samenleving. Sport en bewegen spelen hierin een onmiskenbare en cruciale rol. Het Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit heeft daarom als missie om innovaties te realiseren die sport en bewegen weer vanzelfsprekend maken. Het Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit richt zich op de vraag hoe we met technologische innovaties sporten effectief kunnen stimuleren. Voldoende en kwaliteitsvol aanbod van sporten is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Onvoldoende gepersonaliseerd aanbod, sport- en beweegonvriendelijke omgevingen en (oude) blessures zijn belangrijke oorzaken voor gebrek aan sportplezier en -motivatie. Hierdoor sporten mensen minder dan goed is voor hun gezondheid. Het Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit focust op het stimuleren van ongebonden sporten in de openbare ruimte, omdat sporten als fietsen, hardlopen en wandelen de kans bieden om te genieten van sporten waar, wanneer en met wie je wil. Het Innovatiecentrum Sport & Vitaliteit ontwikkelt vanuit kennis en ideeën nieuwe, marktrijpe toepassingen. De inzet van nieuwe technologieën en kennisgebieden, zoals microsensoren, data science en gamification strategieën, zijn belangrijke enablers om burgers effectief tot sporten te verleiden. Een belangrijke asset van het Innovatiecentrum is #040Beweegt, het gezamenlijke initiatief om de stad Eindhoven structureel en duurzaam te gebruiken als een grootschalig living lab voor sport en beweeg innovaties. In dit living lab wordt het sport- en beweeggedrag van burgers in de openbare ruimte geregistreerd, gekoppeld aan andere relevante data, en leidt met moderne data science methoden tot nieuwe inzichten en business kansen voor effectieve sport- en beweeginterventies.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001518
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. H.W.W. Bijsterbosch MSc
Verantwoordelijke organisatie:
InnoSportLab Sport & Beweeg!