Integraal werken met de 'Jeugdspecialist in de Buurt'
Kinderen met problemen bij het opgroeien en/of ouders met problemen bij het opvoeden moeten in hun eigen omgeving hulp krijgen, in eerste instantie van een wijkteam. Als de problemen ernstig zijn of specifieke deskundigheid vragen, is specialistische hulp nodig. Ouders en jongeren willen niet dat ze hiervoor worden 'doorverwezen' naar locaties ver weg, maar dat de specialistische hulp 'erbij gehaald' wordt door de hulpverlener van het wijkteam.
Zes jeugdhulpaanbieders in Amsterdam-Noord gaan in het team 'De Jeugdspecialist in de Buurt' hiervoor een nieuwe werkwijze organiseren.
In het ZonMw-onderzoek wordt nagegaan hoe de specialisten die hulp aan gezinnen het beste kunnen geven door samen lerend te ontwikkelen aan de hand van ervaringen van cliënten en samenwerkingspartners, en resultaten van de hulp. De geleerde lessen worden in een e-learning module aan toekomstige jeugdprofessionals overgebracht en uitgewisseld met andere regio's onder leiding van het Nederlands Jeugdinstituut.
Verslagen
Eindverslag
Kinderen met problemen bij het opgroeien en/of ouders met problemen bij het opvoeden moeten in hun eigen omgeving hulp krijgen. In eerste instantie van een wijkteam, maar als de problemen ernstig zijn of specifieke deskundigheid vragen, is specialistische hulp nodig. In dit onderzoek is de werkwijze van het ‘Jeugdspecialist in de Buurt’-team in Amsterdam-Noord onderzocht. Het team bestaat uit specialisten met diverse expertises voor gezinnen met complexe problemen, verbonden aan specialistische jeugdhulporganisaties, die door het wijkteam 'erbij worden gehaald'.
Een van de doelen van het team was om het aantal verwijzingen naar specialistische jeugdhulp te verminderen. Dit doel is niet bereikt; het aantal gezinnen met specialistische jeugdhulp nam in de projectperiode (2020-2022) alleen maar toe. Daarvoor zijn waarschijnlijk twee redenen. Ten eerste bleek de positie van het team in het stadsdeel Noord minder centraal dan aanvankelijk gedacht; slechts 10% van het aantal gezinnen en jongeren dat specialistische hulp ontving kwam bij dit team, de andere 90% werd rechtstreeks bij de moederinstellingen aangemeld. Het team had dus maar beperkte invloed. Ten tweede was in de projectperiode de Covid-epidemie waarin, volgens diverse onderzoeken, de problemen van jongeren en gezinnen toenamen waardoor de behoefte aan specialistische hulp groter werd.
Ondanks dat dit doel niet kon worden bereikt, is veel geleerd over samenwerking tussen wijkteams, jeugdbescherming en specialistische jeugdhulp in de buurt, waarbij dit op langere termijn wellicht toch kan leiden tot vermindering van verwijzingen naar specialistische jeugdhulp. Bij het merendeel van de aanvragen van hulpverleners van het wijkteam bleek meedenken en/of meegaan naar het gezin voldoende. Ook werd een hulpverlener van het wijkteam wel gecoacht, een gelijkwaardige uitwisseling waarbij zowel de hulpverlener van het wijkteam als de specialist leerde. Met deze manier van werken (zonder verwijzing), kan er snel worden gehandeld, en escalaties in de gezinnen en verwijzingen naar specialistische jeugdhulp worden voorkomen. Bij 44% van de aanvragen leidde de consultaanvraag tot een gezamenlijk zorgtraject van de hulpverlener van het wijkteam met een of meer specialisten.
Gezinnen ervaarden teamwork van de hulpverleners die hen gelijktijdig hielpen en vonden het prettig om niet (ver) te reizen. Voor goede samenwerking bleek van belang: gedeelde verantwoordelijkheid, gedeelde visie, missie en leidende principes in de hulpverlening, korte lijnen met de moederorganisatie, een lerende houding van de professionals, en een stabiele en heldere beleidscontext. Aandachtspunten waren: het inschakelen van het informele netwerk van gezinnen en de sociale basisvoorzieningen in de wijk, toevoegen van ervaringsdeskundigheid aan het team, de samenwerking met jeugdbescherming en huisartsen. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in diverse factsheets en de e-learning ‘Integrale specialistische jeugdhulp in de buurt’ (https://sa1574428343.z6.web.core.windows.net/integrale-specialistische-…)
In april 2020 is het Jeugdspecialist in de Buurt (JiB) team in Amsterdam-Noord van start gegaan. In het JIB werken professionals met verschillende expertises van vijf jeugdhulporganisaties samen in één team. Door middel van consultatie en advies wordt al in een vroeg stadium een specialistische blik toegevoegd aan de hulp van het wijkteam. Het doel hiervan is om te voorkomen dat er hoogspecialistische jeugdhulp nodig is door eerder specialisten mee te laten denken, kijken en doen. In september 2020 is het onderzoek naar het JiB team gestart. In het onderzoek wordt deze nieuwe werkwijze met het motto ‘‘Geen kind voor hulp de wijk uit’’ geëvalueerd en doorontwikkeld. We gaan na of de doelen worden behaald en beschrijven hóe het gebeurt: wat werkt en wat niet? Een toeziend oog van een diverse klankbordgroep houdt ons tijdens het onderzoek scherp.