Mobiele menu

Integrale aanpak overgewicht van jongeren op Bonaire, Caribisch Nederland

Projectomschrijving

Overgewicht onder de jeugd van Bonaire is een groot en groeiend probleem; 29% van de kinderen op Bonaire heeft overgewicht. Ter vergelijking, in Europees Nederland is dat 15%. Door middel van de bewezen effectieve multidisciplinaire aanpak van Realfit

Verslagen


Eindverslag

100% van de jongeren heeft de interventie afgemaakt en 83% opkomst bij de ouderbijeenkomsten. 59% van de kinderen is afgevallen na 13 weken, 15% heeft een identiek gewicht en 27% van de kinderen is aangekomen qua gewicht. Gemiddeld zijn de jongeren 1,7 kilo afgevallen per persoon. Het BMI is gemiddeld met 2,1 gedaald en 35% van de jongeren zit nu op een gezond gewicht! (BMI <25). De jongeren zijn getraind en in 13 weken zijn ze sterker in het omgaan met tegenslagen en verleidingen. Er is een beter zelfbeeld en zelfwaardering en ook de ouders/verzorgers zijn zich bewuster van een gezonde levensstijl en bemerken de verandering in de mindset van hun jongere. Van 5 jongeren is het gehele gezin zodanig gemotiveerd geraakt dat ze gezamenlijk zijn blijven trainen op de sportschool. Ze zijn allemaal voorbereid op tegenslagen door een sterkte/zwakteanalyse en hebben geleerd te anticiperen op gebeurtenissen. Ze hebben waardering voor wie ze zijn en niet allen hun gewicht.

100% van de kinderen heeft de interventie afgemaakt en 100% opkomst bij de ouderbijeenkomsten. 64% van de kinderen is afgevallen, 9 % van de kinderen heeft een identiek gewicht en 27% van de kinderen is aangekomen. In totaal is met de 1e interventie van RealFit 12,4 kilo afgevallen, gemiddeld 1,8 kilo per persoon. De grootste afvaller is 4,6 kilo lichter, gevolgd door een kind met 3,6 kilo minder. In de 13 weken is het BMI gemiddeld 0,72 gedaald en heeft 34% van de kinderen nu een gezond BMI (<25)! De nametingen na 3, 6 en 12 maanden volgn nog. De kinderen zijn getraind en voelen zich sterker om om te gaan met tegenslagen en verleidingen. Er is een beter zelfbeeld en zelfwaardering en ouders zijn zich bewuster over een gezonde levensstijl en zien de verandering in de mindset van hun kind. Van 2 kinderen is het gehele gezin gemotiveerd geraakt en ze sporten nu samen als gezin bij de sportschool. De kinderen zijn voorbereid op tegenslagen door een sterkte/zwakte-analyse en hebben geleerd te anticiperen op gebeurtenissen. Ze hebben waardering voor wie ze zijn en niet alleen hun gewicht. Ouders hebben een duidelijk leerproces doorgemaakt, waarbij het hun duidelijk is geworden dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Eten wordt niet langer gezien als onderdeel van troost. De psychische klachten die gepaard gaan met overgewicht zijn multidisciplinair aangepakt. Ze hebben ervaren dat sporten leuk kan zijn, oa door de grote varieteit die werd aangeboden. De consequentie van het eten van iets ongezonds hebben ze ervaren tijdens het sporten dmv het telen van calorieen. Ex-participanten mogen gedurende 12 maanden gratis blijven trainen bij Bon Bida Gym.

Samenvatting van de aanvraag

Wie Bon Bida Spa & Gym is met ruim 380 leden het grootste health- en fitnesscentrum op Bonaire. Bon Bida wil met haar aanbod bijdragen aan de gezondheid van de Bonairiaanse bevolking. Waarom Overgewicht onder de jeugd van Bonaire is een groot (en groeiend) probleem. Op Bonaire heeft ca 29% van de kinderen overgewicht in Europees Nederland is dat ca 15%. Jongeren op Bonaire bewegen nauwelijks en het voedingsgedrag is erg ongezond. Bovendien worden de kinderen van huis uit veelal niet gestimuleerd om gezond te leven. In mei 2013 hoopt Bonaire JOGG gemeente te worden om het groeiende probleem van overgewicht bij jongeren aan te pakken. Bon Bida wil met een multidisciplinaire aanpak bijdragen aan JOGG Bonaire. Wat Met de multi disciplinaire en bewezen effectieve aanpak Realfit wordt het probleem van overgewicht onder jongeren (13-18 jaar) op Bonaire aangepakt. Realfit bevat alle 3 de bouwstenen die noodzakelijk zijn binnen de sportimpuls kinderen sportief op gewicht. Het betreft: samenwerking tussen zorg en sport, ouderparticipatie en opvoedingsondersteuning en een passend sport- en beweegaanbod voor de doelgroep. Bon Bida coördineert de uitvoering van Realfit. Zij werkt hierbij samen met verschillende zorg instellingen, de JOGG regiseur, het openbaar lichaam Bonaire (Directie Samenleving & Zorg, de kinderpsycholoog en de interventie-eigenaar. Wanneer In de periode september 2013 tot en met september 2015 organiseert Bon Bida 3 keer een Real Fit cursus. Hoe Een multidisciplinair team bestaande uit een sportinstructeur, kinderpsycholoog en dietist gaan gedurende een periode van 13 weken aan de slag met de jongeren om hun BMI te verlagen en hen een gezonde leefstijl aan te leren. Zij worden hierbij ondersteund door de RealFit coordinator en de JOGG regisseur van Bonaire. De JOGG regisseur maakt o.a. de verbinding met het JOGG netwerk. In aanvulling op het bestaande programma van RealFit werkt Bonbida aan de doorgeleiding van de jongeren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002503
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R. Smaal
Verantwoordelijke organisatie:
Bon Bida Spa & Gym