Integratie van gezondheid van de beroepsbevolking in de Human Capital strategieën van MidpointBrabant : een lerend netwerk van arbeidsmarkt en re-integratie professionals.
In Midden-Brabant werken overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties schouder aan schouder aan een inclusieve arbeidsmarkt. Een relevante opgave, want we constateren steeds vaker dat krapte op de arbeidsmarkt de achilleshiel vormt voor tal van maatschappelijke opgaven: van energietransitie, woningvoorraad tot de zorg. We hebben dus al het talent nodig en kunnen het ons niet permitteren om mensen onnodig (lang) langs de zijlijn te laten staan.
Tot dusver is het thema “zieke werknemer”, “preventie en vitaliteit” nog onvoldoende gezien als een deeloplossing voor arbeidsmarktkrapte. Met een gemiddeld nationaal ziekteverzuimpercentage in Q4 2022 van 5,6% - maar met uitschieters tot ruim 9% is vitale beroepen zoals verzorgenden, mag moge
duidelijk zijn dat hier wel degelijk een wereld te winnen valt. Ter illustratie: wanneer we erin slagen om het verzuimpercentage in de arbeidsmarkregio Midden-Brabant met 1% terug te dringen, betekent dit een productiviteitswinst van 2.200 arbeidsjaren!
Daartoe is allereerst nodig dat het thema arbeid&gezondheid inhoudelijk nadrukkelijker op de agenda komt bij de regionale arbeidsmarktprofessionals en beleidsmakers. We constateren dat op dit moment in het bestaande netwerk onvoldoende deskundigheid aanwezig is als het gaat om het (opzetten van
effectieve interventies gericht op het) voorkomen van uitval van werknemers, mobiliteit en re-integratie, maar ook het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers met een beperking door toepassing van nieuwe technologie (bijvoorbeeld exoskeletten, robotisering etc). Ook het tegengaan van stigmatisering op de arbeidsmarkt en het effect hiervan op (potentiële) medewerkers – denk bijvoorbeeld aan zelfstigma en het ‘why try’-effect is in dit verband relevant.
Het doel van deze aanvraag is daarom om het lerend netwerk van arbeidsmarktprofessionals uit te breiden met de kennis, kunde en inzichten-van reintegratieprofessionals, psychologen arbeid&gezondheid, arbeids- en organisatie deskundigen en HR Professionals. Door samen te werken aan specifieke thema’s ontstaat kennisdeling via een interdisciplinaire aanpak op daadwerkelijke praktische problematieken. We bouwen daarbij vanuit het talentontwikkelingsprogramma in Midden-Brabant aan relevante learning community ’s over de as van transitie thema’s. Binnen deze thema’s zetten we projecten/ experimenten op die moeten leiden naar een verbetering van het totale systeem.
De thema’s waar de voornoemde expertise een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren zijn:
- Mobiliteit (makkelijker switchen)
- Inclusie op de arbeidsmarkt (stigma van zieke werknemers)
- Arbeidsproductiviteit verhogen door inzet techniek/ vergroten van werkgeluk