Integrating evidence on patient preferences in health care policy decisions: are we up for it?
Projectomschrijving
In procedurebeschrijvingen over vergoeding van geneesmiddelen is nog weinig aandacht voor onderzoek naar patiëntpreferenties. Uit de praktijk blijkt dat patiëntpreferentieonderzoek niet systematisch wordt meegenomen.
Uit interviews bleek dat hiervoor wel draagvlak bestaat. Wat betreft de plek van patiëntpreferentieonderzoek in vergoedingsbesluiten rondom geneesmiddelen, houdt men bij voorkeur vast aan het maatschappelijke perspectief in economische evaluaties. Resultaten uit patiëntpreferentieonderzoek zouden wel instrumenteel gebruikt kunnen worden voor kosteneffectiviteitberekeningen. Een alternatief is om patiëntpreferenties in te brengen als een additionele maat voor effectiviteit. Bij richtlijnontwikkeling is bijvoorbeeld de vraag hoe onderzoek naar patiëntpreferenties moet worden vertaald naar richtlijnaanbevelingen. De ontwikkelde taxonomie voor preferentiegerelateerde termen kan hierbij behulpzaam zijn.
Producten
Auteur: Cecile MA Utens, Trudy van der Weijden, Manuela A Joore, Carmen D Dirksen
Verslagen
Eindverslag
Patiënten worden in toenemende mate betrokken bij beleidsbeslissingen in de gezondheidszorg. Het gebruik van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek naar patiëntpreferenties bij beleidsbeslissingen vindt echter nog beperkt en niet systematisch plaats, ondanks de mogelijke meerwaarde daarvan. Doel van deze studie is om te onderzoeken hoe patiëntpreferentieonderzoek geïntegreerd kan worden in 2 typen beleidsbeslissingen in Nederland: richtlijnontwikkeling en vergoedingsbesluiten t.a.v. geneesmiddelen. Het onderzoek bestaat uit drie sub-studies. Sub-studie 1 is een document analyse naar de huidige stand van zaken omtrent het gebruik van patiëntpreferentie onderzoek in beleidsbeslissingen in verschillende landen. In sub-studie 2 worden belanghebbenden geïnterviewd over hun meningen en ideeën over en mogelijke barrières voor gebruik van resultaten uit patiëntpreferentie onderzoek in beleidsbeslissingen. In sub-studie 3 worden voorstellen gedaan voor een aangepaste besluitvormingsprocedure voor vergoedingen en richtlijnontwikkeling, in combinatie met een taxonomie voor "preferentie" gerelateerde termen, dat als hulpmiddel kan dienen voor systematisch en transparant gebruik van resultaten uit patiëntpreferentieonderzoek.
Patiënten worden steeds meer betrokken bij beleidsbeslissingen in de gezondheidszorg. Het gebruik van resultaten uit onderzoek naar patiëntpreferenties bij beleidsbeslissingen vindt nog niet systematisch plaats, ondanks de mogelijke meerwaarde daarvan.
Doel is om te onderzoeken hoe patiëntpreferentieonderzoek geïntegreerd kan worden in 2 typen beleidsbeslissingen: richtlijnontwikkeling en vergoedingsbesluiten van geneesmiddelen.
Het onderzoek bestaat uit drie substudies. Substudie 1 is een scoping review naar de huidige stand van zaken omtrent het gebruik van patiëntpreferentie onderzoek in beleidsbeslissingen in verschillende landen. In substudie 2 worden belanghebbenden geïnterviewd over hun meningen en ideeën over en mogelijke barrières voor gebruik van resultaten uit patiëntpreferentie onderzoek in beleidsbeslissingen. In substudie 3 wordt een concept besluitvormingsraamwerk ontwikkelt dat als hulpmiddel kan dienen voor systematisch en transparant gebruik van resultaten uit preferentieonderzoek.