Mobiele menu

Interactive, tailored video decision support about prenatal screening for counselors, vulnerable pregnant women and their partners

Interactieve video interventie ter ondersteuning van keuzes over prenatale screening

Vraagstuk

Voor het maken van een weloverwogen keuze voor prenatale screening is betere ondersteuning nodig voor zorgverleners en zwangere vrouwen. Vooral kwetsbare zwangere vrouwen, die moeite hebben met het begrijpen en verwerken van gezondheidsinformatie, hebben baat bij ondersteuning-op-maat.

Onderzoek en verwachte uitkomst

Dit project ontwikkelt en evalueert een interactieve video’s-op-maat interventie om zorgverleners en zwangere vrouwen te ondersteunen bij de gespreksvoering en keuze. Met deze interventie oefenen zorgverleners en zwangere vrouwen de gesprekken via rollenspellen, informatieoverdracht in beeld en geluid; de informatie wordt afgestemd op behoeften van zorgverleners en zwangere vrouwen.

Zorgverleners, zwangere vrouwen en experts vanuit onderzoek, beleid en ethiek worden actief betrokken bij de ontwikkeling van de video's-op-maat. We onderzoeken het effect van de interventie op de geinformeerde keuze en gedeelde besluitvorming, en het gebruik en de tevredenheid onder zorgverleners en zwangere vrouwen.

Meer over pre- en neonatale screening

Kenmerken

Projectnummer:
543002007
Looptijd: 88%
Looptijd: 88 %
2020
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. HM van Keulen
Verantwoordelijke organisatie:
TNO