Mobiele menu

Invloed van beschermende COVID-19 maatregelen en isolatie op kwetsbare patiënten met nierfalen

Dialyse- en niertransplantatiepatiënten behoorden tot de meest kwetsbare patiënten tijdens de COVID-19 pandemie. De effecten van COVID-19 maatregelen op de gezondheid van deze patiënten wordt onderzocht. Hierbij worden de invloed van factoren zoals leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling, opleidingsniveau en werksituatie meegenomen. Ook kijken we terug hoe de maatregelen zijn ervaren door de patiënten. Dit inzicht kan leiden tot adviezen voor het effectief en veilig toepassen van maatregelen tijdens toekomstige pandemieën.

Doel

We onderzoeken de effectiviteit en veiligheid van COVID-19 maatregelen bij kwetsbare patiënten met nierfalen met de volgende vraagstellingen:

  • Heeft isolatie door de maatregelen nadelen opgeleverd?
  • Is het nuttig om uitslagen van antistofmetingen te delen?
  • Is de kwaliteit van leven veranderd door de maatregelen?
  • Hoe hebben patiënten de maatregelen ervaren?
  • Is het opheffen van maatregelen nadelig voor kwetsbare patiënten?
  • Zijn er verschillen tussen dialysepatiënten en patiënten na niertransplantatie?

Aanpak/werkwijze

Tijdens de pandemie zijn 6, 12 en 24 maanden na de eerste 2 COVID-19 vaccinaties vragenlijsten aan patiënten gestuurd. Hierin zijn vragen gesteld over COVID-19, medicatiegebruik, andere ziekten en hoe patiënten zich aan de COVID-19 maatregelen hebben gehouden. Na de 2e en 3e COVID-19 vaccinatie zijn er bij patiënten antistof metingen in het bloed gedaan. 

Gegevens over kwaliteit van leven, sociale en werksituatie worden verzameld van dialyse- en niertransplantatie patiënten in Nederland. 

Met deze gegevens kan onderzocht worden welke effecten de COVID-19 maatregelen hebben gehad in de verschillende fasen van de pandemie ten opzichte van de periode voor de pandemie.

Samenwerkingspartners

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de RECOVAC (Renal patients COVID-19 Vaccination) onderzoekgroep. RECOVAC heeft tijdens de pandemie de effectiviteit en veiligheid van vaccinatie bij deze patiënten onderzocht. RECOVAC bestaat uit vertegenwoordigers van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het kwaliteitsinstituut Nefrovisie, en uit onderzoekers op het gebied van nierziekten uit alle academische ziekenhuizen.

Gegevens worden verzameld in samenwerking met de landelijke patiënt registraties Nefrodata en Nederlandse Orgaan Transplantatie Registratie, RIVM en Centraal Bureau voor de Statistiek.

(Verwachte) resultaten

De resultaten worden verwacht in 2027. De resultaten maken duidelijk of en hoe de COVID-19 maatregelen effect hebben gehad bij kwetsbare patiënten met nierfalen. En ook hoe patiënten de maatregelen hebben ervaren. Voor veel patiënten en naasten is dit van belang omdat zij zich tijdens de pandemie geïsoleerd hebben gevoeld en er vragen zijn of dit terecht was. 

Voor toekomstige pandemieën kunnen de resultaten leiden tot een andere wijze waarop maatregelen worden opgelegd. Met speciale adviezen voor alle kwetsbare patiënten en naasten, maar ook voor artsen en verpleegkundigen. Dit kan bijvoorbeeld in richtlijnen voor zorgverleners worden opgenomen.

Kenmerken

Projectnummer:
10430382410022
Looptijd: 11%
Looptijd: 11 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. Marc Hemmelder
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University