Mobiele menu

Inwonerparticipatie in de regio IJssel - Vecht

Aanleiding/achtergrond

Voor een effectieve transformatie van zorg en sociaal domein is participatie van inwoners, patiënten en cliënten in de regio een belangrijke voorwaarde. “It takes a village to raise a child!” is hier een mooie uitspraak. De hele gemeenschap is nodig en iedereen draagt bij aan de samenleving. Het oplossen van de vraagstukken in de zorg en het bereiken van passende zorg is zonder inwoners, patiënten of cliënten een onmogelijke opgave. Om inwonerbetrokkenheid vorm te geven zijn al samenwerkingsverbanden, methoden en tools beschikbaar. Wat nog mist is een sterke coalitie van regionale organisaties van inwoners, patiënten en cliënten in de regio. 

In de regio is het samenwerkingsverband ‘Samen Gezond IJssel – Vecht’ opgericht. Om daadwerkelijk impact te hebben op de ontwikkelingen is het wenselijk dat de doelen en activiteiten van de coalitie/hub goed aansluiten op de transformatieplannen. Deelnemers uit het inwonerberaad en de focusgroep vormen de basis voor de coalitie.

Doel

Het bijeenbrengen van een breed gedragen coalitie van organisaties van inwoners, patiënten en cliënten uit de regio met als doel het organiseren van een doelgerichte participatiehub met een slagvaardige infrastructuur en een concreet werkplan.

Aanpak/werkwijze

Veel inwoners, patiënten en cliënten zijn georganiseerd in patiëntenverenigingen, gehandicaptenplatforms, GGz-beraden, ouderenorganisaties, adviesraden, cliëntenraden en dorpsraden. Deze organisaties hebben aangegeven een coalitie te willen vormen. De coalitie gaat actief op zoek naar organisaties en mensen, die ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Denk aan mensen met beperkingen, burgerinitiatieven, mensen met een migratieachtergrond, vertegenwoordigers vanuit de LHBTI+ organisaties en jeugd.

De coalitie stelt een plan van aanpak op met daarin heldere definities van participatie, een duidelijke doelstelling voor de coalitie en concrete werkafspraken. Hiertoe worden vier bijeenkomsten georganiseerd, gericht op kennismaking, gedragen definitie, gezamenlijke doelstelling en een concreet werkplan.

Samenwerkingspartners

Zorgbelang Overijssel coördineert de oprichting van de participatiehub. Zoals genoemd in de aanpak zijn al vele partijen betrokken maar andere doelgroepen worden nog gezocht. Participatie van al deze groepen met vele uiteenlopende doelen van participatie vindt zijn kracht vooral in het toepassen van doelgerichte en thematische werkvormen. De hub zal een knooppunt worden waar het perspectief, vaardigheden en kracht van inwoners wordt verbonden met actuele vraagstukken in zorg en welzijn.

(Verwachte) Resultaten

De regionale participatiehub wordt een herkenbaar knooppunt met een concreet proces en heldere randvoorwaarden. De hub richt zich vooral op de inzet van concrete werkvormen van participatie. Een coalitie van vele organisaties van inwoners, patiënten en cliënten vormt de basis. De hub werkt samen met Samen Gezond IJssel Vecht. Begin 2025 wordt een werkplan opgeleverd om te komen tot een slagvaardige participatiehub in de regio IJssel-Vecht.

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410004
Looptijd: 78%
Looptijd: 78 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
S. Hoving
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Overijssel