Mobiele menu

Inwonersparticipatie regioplan Groningen - Coalitievorming ter voorbereiding op de participatie hub

Aanleiding/achtergrond

 De provincie Groningen kent het regionale samenwerkingsverband Gezond Groningen. In dit netwerk participeren meer dan 50 organisaties die samenwerken op het gebied van gezondheid en zorg voor alle Groningers. De aangesloten organisaties hebben zich verbonden aan de regiovisie en de regioplannen met de ambitie ‘Gezonde Groningers, Gezonde zorg’. Een belangrijk onderwerp daarbij is het versterken van en investeren in zelfredzaamheid, eigen regie en gemeenschapskracht van de inwoners. Het is noodzakelijk dat alle partijen op het gebied van gezondheid, welzijn en zorg met elkaar, met inwoners en andere sectoren, de grote uitdagingen oppakken. Waarbij duidelijk de boodschap is dat de gewenste transformatie alleen kan samen met de inwoners.
Om inwonersparticipatie binnen het regioplan verder te ontwikkelen, zijn de volgende partijen naar voren geschoven; Vereniging Groninger Dorpen, HANNN, ZIF, Tintengroep, CMOSTAMM en Zorgbelang Groningen. Deze organisaties worden gezien als voorloper en met hen gaat Zorgbelang Groningen aan de slag met het opstarten van een participatiecoalitie.

Doel

Het doel is om een coalitie te vormen met partijen uit de leef- en de systeemwereld die
samen verder vorm gaan geven aan de participatie van de inwoners van Groningen bij Gezond Groningen. Zorgbelang Groningen streeft ernaar dat de coalitie zoveel mogelijk een representatieve afspiegeling is van alle inwoners in de regio Groningen. Dit ter voorbereiding op de participatiehub die de regionale inwonersparticipatie bevordert.

Aanpak/ werkwijze

Er wordt een stuurgroep en een werkgroep opgericht. De stuurgroep bestaat uit partijen die reeds betrokken zijn bij het vormgeven van de inwonersparticipatie bij de uitvoering van het regioplan. De werkgroep bestaat uit maximaal vijf personen: Zorgbelang Groningen (coördinatie), twee inwoners, twee afgevaardigden van de stuurgroep en een communicatiemedewerker. Er vindt frequent afstemming tussen beiden plaats. De stuurgroep en werkgroep stellen een voorlopige visie en missie op. Daarna wordt afgestemd welke stakeholders/inwoners benaderd worden voor de op te richten coalitie en op welke wijze dit gebeurt (netwerkgesprekken, bijeenkomsten etc). De communicatiemedewerker van het netwerk Gezond Groningen stelt een communicatieplan op. Uiteraard vindt er ook periodiek afstemming plaats met het BO Gezond Groningen.

Samenwerkingspartners

De samenwerkingspartners zijn: Vereniging Groninger Dorpen, Healthy Ageing Network Noord Nederland (HANNN), Zorg Innovatie Forum (ZIF), Tintengroep, CMOSTAMM en Zorgbelang Groningen. Deze organisaties zijn verbonden aan het netwerk Gezond Groningen en geven (mede) vorm aan inwonersparticipatie binnen Gezond Groningen. Dit maakt dat zij al veel samenwerken en elkaars expertise kennen en inzetten. Tevens hebben zij een sterk regionaal netwerk en hebben zij oog voor alle inwoners; jong, oud, inwoners met psychische problemen of die eenzaamheid ervaren etc.

Verwachte resultaten

Zorgbelang Groningen streeft ernaar dat na zes maanden een coalitie is gevormd met een evenredige verdeling tussen de leef- en de systeemwereld met een representatieve vertegenwoordiging van alle inwoners van de provincie Groningen. Deze coalitie gaat de participatiehub opzetten. Deze hub brengt inwoners, patiënten en hun naasten, mantelzorgers en cliënten met gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen en overige partijen samen om te komen tot succesvolle antwoorden op vraagstukken rondom zorg, welzijn en gezondheid. De inwoner zit hier, in een zo vroeg mogelijk stadium (voor de planvorming), als gelijkwaardige partner aan tafel.

Kenmerken

Projectnummer:
11150012430002
Looptijd: 57%
Looptijd: 57 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R. Visser
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Groningen