Mobiele menu

The IUGR risk selection study (IRIS Study)

IRIS studie: Opsporen groeivertraging via 3e trimester echo

Vraagstuk

Groeivertraging is een belangrijke risicofactor voor sterfte en ziekte onder pasgeboren baby’s. Bij de zorg voor zwangeren is het nu gebruikelijk om alleen echoscopisch onderzoek naar de groei van de baby te doen als daar een medische reden voor is. Maar steeds vaker worden echo’s standaard uitgevoerd om groeivertraging op te sporen. Het is echter niet bekend of dit leidt tot betere uitkomsten. Dat is onderzocht in de IRIS-studie met een grote groep onderzoekers uit verschillende vakgebieden.

Onderzoek

In de IRIS-studie (“IUGR risk selection study”) zijn standaard twee echo's aangeboden om groeivertraging op te sporen in de laatste 3 maanden van de zwangerschap aan vrouwen met een laag risico op complicaties in de zwangerschap (“interventiegroep”). Deze interventiegroep is vergeleken met een groep vrouwen die zorg kreeg die nu gebruikelijk is (“controlegroep”). Er is onderzocht of het aanbieden van twee standaardecho’s leidt tot betere gezondheidsuitkomsten bij moeder en kind.
Eerst is in een “Delphi-studie” een IRIS-protocol opgesteld dat toegepast is tijdens het onderzoek. Verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten kregen een aantal keren een vragenlijst toegestuurd om consensus te bereiken over het beleid rondom het opsporen en behandelen van groeivertraging.

Aan de IRIS-studie deden 60 verloskundigenpraktijken mee tussen 1 februari 2015 en 29 februari 2016. Alle praktijken begonnen met gebruikelijke zorg; zij maten de hoogte van de baarmoeder bij elke controle en werkten volgens het IRIS-protocol voor opsporing en behandeling van groeivertraging. Zij lieten echo’s maken als daar een medische reden voor was. Elke 3 maanden gingen steeds 20 praktijken over op het standaard aanbieden van twee extra echo’s naast het werken volgens het IRIS-protocol. In totaal konden gegevens van 13.046 vrouwen geanalyseerd worden. De belangrijkste uitkomstmaat in het onderzoek was een ernstige uitkomst van de baby rond de geboorte, zoals sterfte en ernstige ziekte.

Uitkomst

In de interventiegroep kwamen ernstige gezondheidsuitkomsten bij 1,7% van de kinderen voor en in de controlegroep bij 1,8%. Dit verschil was niet statistisch significant.
In de interventiegroep waren 556 baby’s klein bij geboorte (afkappunt 10e percentiel). Bij 32% van deze kinderen (179 baby’s) werd tijdens de zwangerschap groeivertraging vermoed. In de controlegroep waren 407 baby’s klein bij de geboorte. Bij 19% (78 baby’s) werd tijdens de zwangerschap groeivertraging vermoed.
Bij 10% van de baby’s in de interventiegroep en bij 3% van de baby’s in de controle groep werd groeivertraging vermoed voor de geboorte, terwijl het kind bij de geboorte niet klein bleek te zijn.
Bij vrouwen in de interventiegroep werd de bevalling vaker ingeleid (15,9% versus 13,7%).  Vrouwen in de controlegroep kregen vaker weeënstimulerende medicijnen nadat de bevalling al spontaan was begonnen (31,6% versus 27,6%).

Conclusie

In dit onderzoek leidde het standaard aanbieden van twee echo’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap niet tot betere gezondheidsuitkomsten voor de baby en er werden wel meer bevallingen ingeleid. Op basis van deze resultaten is het aanbieden van standaardecho’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap aan vrouwen met een laag risico op complicaties niet aan te bevelen.

Meer weten?

Producten

Titel: Researching the ordinary and making it special
Auteur: De Jonge A
Titel: ‘Samen op de kleintjes letten. Multidisciplinaire samenwerking rond de opsporing van foetale groeivertraging.’
Auteur: De Jonge A, Verfaille V, Henrichs J.
Titel: IRIS studie IUGR Risk Selection.
Titel: “Multidisciplinary consensus on diagnosis and management of suspected fetal growth restriction in the Netherlands – a Delphi study.”
Auteur: Viki Verfaille
Titel: “Screening op foetale groei: Wel of geen routine groeiecho in derde trimester? En wanneer te verwijzen?”
Auteur: V. Verfaille
Titel: The IUGR risk selection study
Auteur: De Jonge A, Henrichs J, Westerneng M, Verfaille V
Titel: De IUGR risk selection (IRIS) studie.
Titel: Foetale biometrie in de eerste lijn.
Titel: De IRIS studie – een landelijke studie naar de (kosten)effectiviteit van de 3e trimester biometrie echo.
Titel: Opsporing van foetale groeivertraging in de IRIS studie - Ontwikkeling van een multidisciplinair consensusprotocol voor de IRIS studie.
Titel: NVOG-richtlijn Foetale Groeirestrictie
Auteur: J.A. Terwisscha van Scheltinga, Prof. dr. S.A. Scherjon, Dr. J. van Dillen
Link: http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn
Titel: Perined (Hoftiezer) geboortegewichtcurven
Auteur: Liset Hoftiezer, begeleid door een werkgroep waaraan de volgende personen hebben bijgedragen (in alfabetische volgorde): Joyce Dijs-Elsinga, Jeroen van Dillen, Michel Hof, Marije Hogeveen, Chantal Hukkelhoven, Karline van de Kamp, Richard van Lingen, Alieke de Roon-Immerzeel, Rosalinde Snijders, Viki Verfaille, Ger de Winter en Koos Zwinderman.
Link: https://www.perined.nl/producten/geboortegewichtcurven
Titel: Van onderzoeksidee tot wervingsfolder.
Auteur: P. Jellema.
Magazine: Tijdschrift voor Verloskundigen
Titel: Verwijsbeleid bij verdenking op foetale groeivertraging.
Auteur: Nap-de Bruin C, Tijemensen R, Geerts CC, Verfaille V, De Jonge A, Jellema P
Magazine: Tijdschrift voor Verloskundigen
Titel: Inspirerende start van de IRIS-studie!
Auteur: Kruit T, Verfaille V, Jellema P, de Jonge A. Inspirerende start van de IRIS-studie! Tijdschrift voor verloskundigen, sept 2013, p 28-29.
Magazine: Tijdschrift voor Verloskundigen
Titel: De beste stuurlui spreken dezelfde taal!
Auteur: V. Verfaille, A. Franx, P. Jellema, A. de Jonge.
Magazine: NTOG
Titel: Multidisciplinary consensus on screening for, diagnosis and management of fetal growth restriction in the Netherlands
Auteur: Verfaille, Viki, de Jonge, Ank, Mokkink, Lidwine, Westerneng, Myrte, van der Horst, Henriëtte, Jellema, Petra, Franx, Arie
Magazine: BMC Pregnancy and Childbirth
Link: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/
Titel: Midwifery Science bij AVAG en EMGO/ VUmc verwacht veel hoogtepunten in 2015.
Link: http://www.kennispoort-verloskunde.nl
Titel: Effectiveness and cost-effectiveness of routine third trimester ultrasound screening for intrauterine growth restriction: study protocol of a nationwide stepped wedge cluster-randomized trial in The Netherlands (The IRIS Study)
Auteur: Henrichs, Jens, Verfaille, Viki, Viester, Laura, Westerneng, Myrte, Molewijk, Bert, Franx, Arie, van der Horst, Henriette, Bosmans, Judith E., de Jonge, Ank, Jellema, Petra
Magazine: BMC Pregnancy and Childbirth
Link: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/
Titel: Academie colloquium: Samen op de kleintjes letten: Preventie, detectie, management en consequenties van intra-uteriene groeivertraging
Auteur: Henrichs J, De Jonge A
Titel: Multidisciplinair overleg Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam “IRIS studie: implicaties en aanbevelingen voor de 2e lijn”
Auteur: Viki Verfaille

Kenmerken

Projectnummer:
209030001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2018
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A. de Jonge
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc