Mobiele menu

‘Jaargesprek medicatiegebruik’: Proactieve begeleiding van patiënten die chronisch medicatie gebruiken

Met een gemiddelde van 50% therapietrouw bij patiënten met een chronische aandoening is therapieontrouw een belangrijke oorzaak van het niet halen van behandeldoelen. Dit gaat gepaard met een toenemende morbiditeit en mortaliteit en meer zorgkosten. Ook is gebleken dat 15% van alle potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen verband houdt met therapieontrouw.

Wat gebeurt er in de proeftuin

Deze proeftuin biedt therapietrouwbegeleiding aan patiënten met chronisch medicatiegebruik in de vorm van een jaargesprek met de apothekersassistent. Met als doel het verbeteren van therapietrouw van deze groep patiënten. De apothekersassistent geeft informatie, helpt bij het beter inpassen van medicijngebruik in het dagelijks leven en motiveert de patiënt. Apothekersassistenten worden hiervoor getraind in goede gespreksvoering. 

Verwachte uitkomst

Het project wordt steeds geëvalueerd op voortgang, tevredenheid van patiënten en apothekersassistenten. Na elke verbetering wordt opgeschaald tot uiteindelijk 3.000 jaargesprekken. Om tijd te maken voor het jaargesprek maken apothekers medicatieleveringen efficiënter en kijken zij welke zorg kan vervallen door het jaargesprek. 
Dit project geeft inzicht in het effect en de impact van invoering van het jaargesprek voor landelijke opschaling.

Kenmerken

Projectnummer:
08480252110003
Looptijd: 97%
Looptijd: 97 %
2023
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.E. van Loon MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Apotheek De Drie Stellingen