Jantje Beton laat kinderen meepraten en meedoen!
Verslagen
Eindverslag
Kinderen denken mee over speelplekken in de buurt
Kinderen willen spelen. Maar speelruimte is vaak niet aanwezig, fantasieloos of ver weg. De straat is te gevaarlijk en het plantsoen niet geschikt om te spelen. Gemeenten willen de speelomgeving vaak wel op een andere manier inrichten, maar weten niet hoe. Jantje Beton helpt. De Jantje Beton Methode laat de kinderen zelf hun omgeving vormgeven. Kinderen fantaseren samen hoe hun ideale speelwijk eruit zou moeten zien. De gemeente realiseert, in overleg met ouders en andere betrokkenen, de ideeën van de kinderen.
Effect
De kinderen kunnen spelen in een omgeving die aansluit bij hun behoeften en ontwikkelen een sterkere band met hun buurt. Sociale cohesie neemt toe. Het buitenspelen wordt leuker, avontuurlijker en veiliger. Gemeenten kijken op een andere manier naar buitenspelen. Vaste patronen worden doorbroken. Standaardoplossingen gaan van tafel.
Speelwijken en SchoolSpeelPleinen
Jantje Beton werkt met twee verwante concepten:
Speelbuurten: veilige en prikkelende speelomgeving rond belangrijke plekken: school, speelplek, park, sportclub.
SchoolSpeelPleinen: Schoolpleinen die ook buiten schooltijd toegankelijk zijn, waarover goede afspraken zijn gemaakt met de buurt en waarvan de inrichting veel overlaat aan de fantasie en ruimte biedt voor allerlei spel.
Zes steden
Jantje Beton realiseerde binnen dit project Speelnetwerken in wijken in Gouda, Tilburg, Leeuwarden en Den Helder en SchoolSpeelPleinen in Groningen en Voorst. Zes goede voorbeelden die een inspiratie zijn voor andere gemeenten die met kinderen aan de slag willen. Door steeds te kijken wat waar werkte en waarom, werd meer en meer kennis vergaard rond het uitvoeren van dit soort projecten binnen gemeenten.
Meer info
www.jantjebeton.nl
In de afgelopen periode heeft Jantje Beton het betrekken van kinderen bij de inrichting van hun eigen speelomgeving in vier wijken in Nederland een flinke duw kunnen geven. In Den Helder (Stad binnen de Linie), Tilburg (Stokhasselt), Leeuwarden (Huizum) en Gouda (Korte Akkeren) hebben kinderen intensief meegedacht over het buitenspelen in hun eigen buurt. In nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeentes hebben we inmiddels diverse plekken opnieuw ingericht. Maar ook hebben de kinderen laten zien wat zij belangrijk vinden, bijvoorbeeld via een anti-hondenpoep actie, gigantische kleurrijke muurschilderingen op een flat, of een grootse schoonmaakactie van een speelplein. Daarnaast besteden we aandacht aan de borging op lange termijn, bijvoorbeeld via het ontwikkelen van een publicatie over onze aanpak en het organiseren van uitwisselingsbijeenkomsten voor medewerkers van de gemeente.