Je talent telt voor Almere, juist nu!

Projectomschrijving

Almeerse jongeren, veelal in een kwetsbare positie, zetten zich in voor hun stadsgenoten om de gevolgen van Corona te verlichten. 63 jongeren zijn in in mei en juni in actie gekomen voor de ’Foodexpress Almere’. Zij hebben in maaltijden bezorgd bij 100 jonge gezinnen die in armoede leven. Jongeren stellen maaltijden samen, koken en brengen ze rond. Ze leren omgaan met geld, plannen en
organiseren. De jongeren voelen zich betrokken, i.p.v. de verveling die hen tijdens corona parten speelt. ‘’Ik weet nu wat armoede betekent en hoe fijn het is om anderen die het moeilijk hebben te helpen’’ https://www.youtube.com/watch?v=alDvWxI7laI.
Onder begeleiding van Artlife Workshops hebben 36 jongeren video’s gemaakt om inwoners
van jong tot oud, te informeren of vermaken. Zij hebben de aftrap gegeven van de verschillende activiteiten met een event met zang, dans, rap en spoken word. De video’s die deelnemers hebben gemaakt gaan uiteraard over de Foodexpress, en wat het betekent iets voor een ander te doen:
De buurvrouw: https://youtu.be/Ch-P8DMN8ro
Boodschappen doen https://youtu.be/0DaPPBSAxNE
Verdwaald https://youtu.be/gVj4WCiiNHU
Pesten https://youtu.be/gELD3oQhiYs

Verslagen

Samenvatting van de aanvraag
Almeerse jongeren zetten zich in voor hun stadsgenoten om de gevolgen van Corona te verlichten. 64 (kwetsbare) jongeren realiseren de ’Foodexpress Almere’: zij bezorgen gratis maaltijden bij ‘arme’ gezinnen. Onder begeleiding van Artlife Workshops maken 36 jongeren video’s om een specifieke doelgroep, van jong tot oud, te informeren of vermaken. Projectbeschrijving 3.1 Doelstelling Verwachtingen van jongeren aan het begin van de FoodExpress (FE) komen vaak uit; ze leren nieuwe skills, ontmoeten nieuwe mensen, en verdienen bij met iets dat leuk is om te doen. Dit op een plek waar zij zich veilig voelen en graag komen. Ook AW biedt jongeren weer iets om naar uit te kijken: in het onderling contact en inzicht in hoe de coronacrisis anderen raakt vinden ze inspiratie, steun en zelfvertrouwen. Jongeren doen iets voor de samenleving: Jongeren en hun gezinnen die het financieel moeilijk hebben ontvangen via de FE een gratis maaltijd/maaltijdpakket. Ze komen in aanraking met gezonde voeding. AW: Jongeren maken een video voor een andere doelgroep dan zij zelf, zoals een klas op school of eenzame ouderen. Dat geeft inzicht in problemen die de coronacrisis bij die doelgroep teweeg brengt. Talentontwikkeling: Jongeren doen tijdens de FE ervaring op: ze helpen met de bereiding van maaltijden en het bezorgen ervan. De deelnemers komen in aanraking met het jongerenwerk dat uit nodigt tot actieve inzet als vrijwilliger. Deelnemers aan AW ontwikkelen zich tijdens het werken in kleine groepen onder professionele begeleiding. Ze leren over zichzelf, over anderen en het onderwerp van de workshop. Ontmoeting: FE: Jongeren hebben een leuke tijd, maken nieuwe vrienden, koken samen in de keuken. De FE biedt jongerenwerkers meer zicht op hun leefsituatie, met name de armoede die hen raakt. In de heterogene groepen die AW vormt, ontstaat begrip voor (jonge) mensen die anders leven en denken. (zie verder bijlage)
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
7430085094
Looptijd:
2021
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. P.M.J. Deenen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Almere