Mobiele menu

Jeugd actief in lage inkomensbuurten Terneuzen

Vanaf maart 2016 is het project ‘Active kids Terneuzen’ gestart. In dit project worden er kinderen uit de wijken Oude Vaart, Lievenspolder, Triniteit en Binnenstad gestimuleerd om meer te sporten en bewegen. Het doel van het project is kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten en ze vervolgens de kans te geven om zich aan te sluiten bij de sport die ze leuk vinden in een sportvereniging. Duurzaam bewegen is het ultieme doel! Het project duurt telkens 3 maanden en bestaat uit 3 fases.
In fase 1 krijgen de leerlingen van basisscholen de Oude Vaart en de Kameleon een aangepaste gymles. De gymles wordt gegeven door een lesgever van aan-z of Bodyline healthcenter. Er zijn 4 sporten die in de maand maart aan bod komen, namelijk: basketbal, hockey, tennis en korfbal. Na 4 weken verplaatsen de activiteiten zich naar de wijk. In fase 2 zijn er 4 momenten per week waarop de kinderen kunnen deelnemen aan hun sport naar keuze. Deze lessen vinden plaats na schooltijd. Dezelfde 4 sporten uit fase 1 komen wekelijks terug. In fase 3 hebben de kinderen de keuze om 1 maand op een sportvereniging de gekozen sport(en) te doen. De vereniging creëert een aanbod voor de kinderen die willen blijven. De ervaringen van de eerste cyclus hebben we meegenomen naar de tweede cyclus. De fase 1 en 2 waren succesvol, fase 3 was minder succesvol. De doorstroom naar verenigingen verliep moeizaam. De meeste kinderen konden het sportaanbod na schooltijd prima invullen, maar in de avonden bij de verenigingen was een grote stap. Vooral praktisch minder goed in te vullen voor deze doelgroep. Daarnaast was het aanbod bij de vereniging in mei en juni en veel verenigingen lopen dan op hun eind qua trainingen, wedstrijden etc. In de nieuwe cyclus duurt elke fase geen 4 weken, maar 7 tot 8 weken. Elke tussentijdse vakantie wordt benut om de overgang van de volgende fase te introduceren. Op deze manier stromen de kinderen tussen de carnaval en meivakantie door naar de verengingen, die dan nog volop actief zijn. Het blijkt voor deze doelgroep wel dat het naschoolse aanbod heel goed werkt en dat het in stand houden van het naschoolse aanbod beter werkt dan de overstap naar een vereniging. Conclusie is dat we kinderen duurzaam in beweging zullen houden, door het naschoolse aanbod na het project aan te blijven bieden.

Verslagen


Eindverslag

Het Active kids Terneuzen project heeft bijna twee jaar gedraaid. Door een samenwerking tussen basisscholen, gemeente, verenigingen en commerciële sportaanbieders hebben honderden kinderen kennis gemaakt met (na)schoolse sportactiviteiten. De resultaten zijn positief. De sportparticipatie in de 'lage SES wijk' is vergroot door het naschoolse aanbod. De gewenste samenwerking tussen de twee basisscholen en Bodyline healthcenter is uitgegroeid tot een duurzame samenwerking.
De gewenste wijkgerichte aanpak tussen de twee basisscholen, de gemeente, verenigingen en andere
sportaanbieders is niet structureel van de grond gekomen. Echter heeft het project wel prettige contacten opgeleverd binnen de projectgroep. De gemeente heeft haar steentje bijgedragen, maar ondersteunt de naschoolse activiteiten niet direct. De scholen dienen hun naschoolse budget in te zetten om het aanbod te waarborgen.
De doorstroom naar verenigingen is minimaal gebleken. De lage SES doelgroep maakt moeilijk de stap naar het
verenigingsleven. Taal (communicatie), financiën en privé situaties zijn de drie belangrijkste oorzaken van het niet
structureel doorstromen naar een vereniging. Wel is er kennisgemaakt met diverse sporten en omdat de kinderen na schooltijd sport structureel aangeboden krijgen is er terreinwinst geboekt op dit vlak.

Vanaf maart 2016 is het project ‘Active kids Terneuzen’ gestart. In dit project worden er kinderen uit de wijken Oude Vaart, Lievenspolder, Triniteit en Binnenstad gestimuleerd om meer te sporten en bewegen. Het doel van het project is kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten en ze vervolgens de kans te geven om zich aan te sluiten bij de sport die ze leuk vinden in een sportvereniging. Duurzaam bewegen is het ultieme doel! Het project duurt telkens 3 maanden en bestaat uit 3 fases.

In fase 1 krijgen de leerlingen van basisscholen de Oude Vaart en de Kameleon een aangepaste gymles. De gymles wordt gegeven door een lesgever van aan-z of Bodyline healthcenter. Er zijn 4 sporten die in de maand maart aan bod komen, namelijk: basketbal, hockey, tennis en korfbal. Na 4 weken verplaatsen de activiteiten zich naar de wijk.
In fase 2 zijn er 4 momenten per week waarop de kinderen kunnen deelnemen aan hun sport naar keuze. Deze lessen vinden plaats na schooltijd. Dezelfde 4 sporten uit fase 1 komen wekelijks terug.
In fase 3 hebben de kinderen de keuze om 1 maand op een sportvereniging de gekozen sport(en) te doen. De vereniging creëert een aanbod voor de kinderen die willen blijven.

De ervaringen van de eerste cyclus hebben we meegenomen naar de tweede cyclus. De fase 1 en 2 waren succesvol, fase 3 was minder succesvol. De doorstroom naar verenigingen verliep moeizaam. De meeste kinderen konden het sportaanbod na schooltijd prima invullen, maar in de avonden bij de verenigingen was een grote stap. Vooral praktisch minder goed in te vullen voor deze doelgroep. Daarnaast was het aanbod bij de vereniging in mei en juni en veel verenigingen lopen dan op hun eind qua trainingen, wedstrijden etc.

In de nieuwe cyclus duurt elke fase geen 4 weken, maar 7 tot 8 weken. Elke tussentijdse vakantie wordt benut om de overgang van de volgende fase te introduceren. Op deze manier stromen de kinderen tussen de carnaval en meivakantie door naar de verengingen, die dan nog volop actief zijn.

Het blijkt voor deze doelgroep wel dat het naschoolse aanbod heel goed werkt en dat het in stand houden van het naschoolse aanbod beter werkt dan de overstap naar een vereniging. Conclusie is dat we kinderen duurzaam in beweging zullen houden, door het naschoolse aanbod na het project aan te blijven bieden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004342
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. Boon
Verantwoordelijke organisatie:
Korfbalvereniging Luctor