Jeugdzwemmen bereikbaar voor iedereen
Wormerveer is één van de achterstandswijken van Zaanstad. De sportparticipatie blijft sterk achter en de gezondheid -met name van het bewegingsapparaat- is slechter dan gemiddeld. De Ham werkt samen met partners (Wijkteam) aan het verbeteren van de deelname van de (allochtone en autochtone) jeugd aan sport- en bewegingsactiviteiten. De samenwerking richt zich primair op:
- het stimuleren van deelname door jeugd = aantrekkelijk programma, tijdstip en frequentie van aanbod van zwemmen;
- het verlagen van de drempel te starten = lage kosten, beperkte afstand, lage sociale en culturele afstand;
- het stimuleren van de participatie van ouders d.m.v. gelijktijdig aanbod.
De focus ligt in dit project op 'zwemmen'. Het project wordt ingevuld met een combinatie van SwimStar, Sterrenplan, FUNdament en Zwemsport 'Sportaanbod ouders van jonge kinderen'. Vanuit het introductie-programma is het de bedoeling dat de deelnemers vertrouwd raken met sporten en dit na afloop ook blijven doen via lidmaatschap van de vereniging.
Verslagen
Eindverslag
Doelstelling van het programma is het stimuleren van deelname van jeugd aan zwemactiviteiten in zwembad “De Watering” en het gelijktijdig stimuleren van deelname door ouders. Hiervoor werd met verschillende partners een projectgroep gestart, waaruit een projectleider is benoemd en een technische staf werd samengesteld. Deze groep heeft zorg gedragen voor uitvoering van het project, onder tussentijdse rapportage naar de partners.
Door een uitgekiende mix van communicatiemiddelen, bestaande uit “oude” media - kranten, huis- aan huis artikelen en borden van de partners- en nieuwe media als websites, e-mailings, Facebook - is een groot publiek bereikt dat bestond uit jongeren en hun ouders uit Zaanstad Noord. Groter dan de initieel beoogde doelgroep jongeren uit Wormerveer. Dit en de inrichting van het programma, waarbij zoveel mogelijk belemmerende factoren als hoge prijs, drukte en geen overzicht werd voorkomen en waarbij voor aanwezige ouders een aanpalend aanbod werd aangebonden, heeft in belangrijke mate bijgedragen tot hoge deelname aan het programma. De conversie van deelnemers aan het programma tot structureel bewegende sporters was iets onder plan maar ruimschoots voldoende. Dat gold in mindere mate voor ouders, waar bleek dat een aantal ouderen zelf niet konden zwemmen danwel zelf reeds andere sporten beoefenden.
Het programma blijkt in een grote behoefte te voorzien. De laagdrempeligheid maakt een overstap van het leszwemmen naar het lidmaatschap van de zwemvereniging gemakkelijker dan nu. De zwemvereniging heeft zich dan ook bereid verklaard het programma na Sportimplus te continueren. Doordat inmiddels aansluiting is verkregen met de combinatiefunctionaris, wordt het programma in de toekomst gekoppeld aan scholen in Zaanstreek Noord waardoor het een natuurlijke vervanger wordt van het verdwenen schoolzwemmen in de omgeving.