JGZ-Richtlijn Slaap en slaapgedrag van kinderen
Aanleiding
In de periode 2014-2017 werd de JGZ richtlijn “Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen” ontwikkeld door TNO. De richtlijn is gericht op het bevorderen van gezond slaapgedrag en het verminderen van slaapproblemen bij kinderen van 0-18 jaar waarover vragen zijn bij ouders, de jeugdige zelf en/of professionals.
Werkwijze
De richtlijn werd samen met JGZ-professionals en experts op het gebied van slaap en de behandeling van slaapproblemen opgesteld. Op basis van systematisch literatuuronderzoek werd wetenschappelijke evidentie verzameld over slaap. Dit werd aangevuld met aanbevelingen uit de praktijk. De richtlijn werd in de praktijk getest bij drie JGZ organisaties.
Resultaat
De richtlijn bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Introductie gezonde slaap
2. Introductie slaapproblemen
3. Factoren die samenhangen met slaap
4. Preventie van slaapproblemen
5. Signalering en beoordeling van slaapproblemen
6. Interventie en begeleiding bij slaapproblemen
7. Samenwerken en doorverwijzen bij slaapproblemen
De richtlijn werd in de praktijk getest op relevantie en bruikbaarheid. De richtlijn is te raadplegen op de richtlijnpagina gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen van het NCJ.
Verslagen
Eindverslag
In de periode 2014-2017 werd de JGZ richtlijn “Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen” ontwikkeld door TNO. De richtlijn is gericht op het bevorderen van gezond slaapgedrag en het verminderen van slaapproblemen bij kinderen van 0-18 jaar waarover vragen zijn bij ouders, de jeugdige zelf en/of professionals. De richtlijn werd samen met JGZ-professionals en experts op het gebied van slaap en de behandeling van slaapproblemen opgesteld. Op basis van systematisch literatuuronderzoek werd wetenschappelijke evidentie verzameld over slaap. Dit werd aangevuld met aanbevelingen uit de praktijk. De richtlijn werd in de praktijk getest bij drie JGZ organisaties. De richtlijn bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Introductie gezonde slaap
2. Introductie slaapproblemen
3. Factoren die samenhangen met slaap
4. Preventie van slaapproblemen
5. Signalering en beoordeling van slaapproblemen
6. Interventie en begeleiding bij slaapproblemen
7. Samenwerken en doorverwijzen bij slaapproblemen
In november 2014 is TNO begonnen met de ontwikkeling van de JGZ Slaap en slaapgedrag van kinderen. Bij de start van het project is een denktank bij elkaar gekomen om overstijgend mee te denken over verschillende richtlijnen. De werkgroep is inmiddels 3 keer bij elkaar gekomen. In de eerste werkgroep vergadering zijn alle uitgangsvragen doorgenomen. Er is onder andere gekeken welke samengevoegd konden worden en welke literatuur belangrijk is. De eerste versies van de richtlijn zijn besproken tijdens de werkgroep bijeenkomsten in maart en juni 2015. In juni 2015 is de volgende conceptversie van de richtlijn voorgelegd aan de klankbordgroep. Zowel de werkgroep leden als de klankbordgroep leden leveren naast hun opmerkingen op de concept richtlijn, diverse artikelen, protocollen, richtlijnen ed aan. Wij verwachten met deze combinatie van experts met verschillende achtergronden en professionals uit de JGZ praktijk een zo helder en volledig mogelijke richtlijn te ontwikkelen, die ook goed toepasbaar is door het veld.
De conceptversie van de richtlijn wordt in de RAC vergadering van 14 september besproken.