Mobiele menu

Jong geleerd is jong gedaan

Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Deelnemers gaan werken aan een gelukkiger Nederland. Dit doen ze door een project van HOPE XXL uit te voeren, óf een zelf bedacht project. Ze kunnen bijvoorbeeld artikelen schrijven voor de plaatselijke krant of contact zoeken met eenzame mensen. De bedoeling is om samen te werken met of zich in te zetten voor andere generaties, kwetsbare jongeren, en mensen met fysieke, psychische en/of sociale beperkingen. Iedereen die meedoet, doorloopt een intake, kick-off, workshops, een projectfase en een feestelijke afsluiting. Op deze momenten krijgen de jongeren persoonlijke begeleiding. Tussentijds is er groepsbegeleiding. 

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Ervaring en ontwikkeling zijn de belangrijkste opbrengsten voor de jongeren. Zij worden rijker in hun contacten en omgang met andere mensen. Plus: hun cv krijgt een mooie boost. De jongeren hebben écht wat in te brengen in de projecten, werken aan hun toekomst en dragen tegelijkertijd bij aan de maatschappij. Ze leren zichzelf beter kennen, wat kan helpen bij de studiekeuze. Iedereen krijgt trainingen, in bijvoorbeeld overtuigen en debatteren. Verder is er een reis-, onkosten- en vrijwilligersvergoeding. 

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Stichting HOPE XXL stelde met jongeren van over de hele wereld een toekomstvisie op, met daarin de visie van jongeren op o.a. duurzaamheid, vrede en recht. De projecten van Jong geleerd is jong gedaan sluiten aan bij deze visie. In de projecten is verder een duidelijke link naar samenwerking met uiteenlopende bevolkingsgroepen. De organisaties leren hoe ze jongeren kunnen motiveren om zich voor de maatschappij in te zetten. Op den duur levert dit continuïteit in de uitvoering van sociaal-maatschappelijke taken op. 

Doelgroep

Jongeren van 14 tot 25 die naar de middelbare school gaan, daar net klaar zijn, of (tijdelijk) zijn gestopt

Regio/gemeente(n)

Landelijk

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

'Jong geleerd, jong gedaan' is een project dat jongeren in staat stelt om via de MDT zichzelf te ontwikkelen en bij te dragen aan de maatschappij. Stichting HOPE XXL leidt het project en werkt samen met Het Debatbureau, Stichting Kulturhus Westervoort (SKW) en onderwijsorganisatie Quadraam. In twee jaar tijd doen in totaal 900 jongeren mee aan het project, waarvan een deel in de Liemers (Gelderland) en een deel in heel Nederland. Jong geleerd werkt nauw samen met het middelbaar onderwijs en werft middelbare scholieren via een netwerk van scholen en docenten in heel Nederland. Het project heeft zes startmomenten. Elk startmoment heeft een vaste structuur met een intake, kick-off, workshops, een projectfase en een afsluiting. Binnen de projectfase kiezen jongeren hun eigen project in aansluiting op hun eigen motivatie, talenten en interesses.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743002054
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C.A.W.M. van de Ven
Verantwoordelijke organisatie:
HOPE XXL