Mobiele menu

Jong Present 2.0

Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Écht bijdragen aan de maatschappij. Dat doen de jongeren door mee te werken met Stichting Present, die een beweging op gang brengt waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Present werkt met projecten, van praktisch, zoals het schoonmaken of opknappen van een kamer, tot sociaal, zoals het wandelen met eenzame ouderen.

In een intensief traineeschip ontmoeten trainees verschillende doelgroepen, zoals daklozen, vluchtelingen of mensen met een stoornis. Trainees ontwikkelen hun skills volgens een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan. Na een korte meeloopperiode, kiezen ze duur en omvang, persoonlijke doelen en taken op uiteenlopende gebieden. Van het meedraaien in projecten tot aan ICT- en Marketing gerelateerde taken. Die matches worden gemaakt op basis van de talenten, wensen, mogelijkheden en ontwikkeldoelen van de trainees. De trainees worden wekelijks begeleid door iemand van Present. Ook is er ruimte voor het deelnemen aan trainingen aan de Present Academie en aan intervisiegroepen met andere trainees.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Trainees dragen bij aan een sterkere samenleving, ontplooien zichzelf, ontwikkelen hun talenten en krijgen bovendien een breder beeld op de samenleving en thema’s als armoede en eenzaamheid. Die waardevolle ervaringen zijn een grote plus op hun cv. Waardering is er in de vorm van een vrijwilligersvergoeding en trainingen, die zorgen voor het ontwikkelen van competenties op het gebied van bijvoorbeeld projectmanagement, sociaal ondernemerschap, armoedebestrijding, presenteren en maatschappelijke hulpverlening. Als afsluiter van het traineeship ontvangen de deelnemers een erkend Europass Certificaat.

  • Voor de deelnemende organisaties en de samenleving

Trainees zorgen voor verjonging, frisse ideeën en nieuwe energie. Daarnaast zorgen ze ervoor dat een recordaantal maatschappelijke projecten mogelijk wordt. Projecten voorkomen bijvoorbeeld uithuiszetting, starten schuldhulpverlening en versnellen terugkeer uit bijvoorbeeld klinieken. Het uitgaan van het vrijwilligersaanbod en niet van de hulpvraag zorgt bovendien voor een positieve vrijwilligerservaring, waardoor meer mensen voor anderen van betekenis willen en kunnen zijn. Zo worden trainees ook ambassadeurs voor vrijwilligerswerk. Tot slot ontstaat er verbindingen tussen trainees en ouderen, de maatschappij en jonge nieuwkomers en de maatschappij en trainees met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Doelgroep

Jongeren tussen 14 en 27 jaar

Regio/gemeente(n)

Landelijk

Producten

Titel: Contentkalender
Auteur: Comyoo | creatieve studio
Titel: Mijn Reis bij Present
Auteur: Gerrit Verweij

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Jong Present biedt jongeren een traineeship met een unieke mogelijkheid mee te werken met de sociale onderneming Present ter plaatse. Ze komen in aanraking met mensen uit alle lagen van de samenleving en ontwikkelen hun skills volgens een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan. Daarnaast volgen ze trainingen in de regio samen met andere MDT’ers vanuit Jong Present en landelijke en lokale partners. Jongeren die een MDT-traineeship willen volgen bij Present krijgen een intake met de lokale coördinator van Present. Er wordt gesproken over wat Present is en doet en wat de jongere leuk vindt en wil leren. De Presentcoördinator geeft aan welke mogelijkheden er zijn om zich als jongere in te zetten en checkt de motivatie en beschikbaarheid van de jongere. Op basis daarvan wordt een aanbod op maat gemaakt dat aansluit bij één van de drie programma’s. Een belangrijk onderdeel van de programma’s is de Present MDT-academie. De trainees en de deelnemers kunnen op maat een aanbod voor hun eigen programma samenstellen. Vooraf gaan we met elke jongere in gesprek voor een aanbod op maat. Ieder krijgt een programma op maat. Je leert diverse kanten van de samenleving kennen en de daarbij behorende sociale problematiek. In een traineeship investeren we in je persoonlijke en professionele ontwikkeling, met coaching, feedback en trainingen. Met Present kunnen we je een zinvolle tijdsbesteding en leerervaring bieden. Je ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben en je kunt hen daadwerkelijk helpen. En daarbij ben je zelf uiteindelijk ook meegeholpen: je vergroot je netwerk, zowel lokaal als met jongeren elders in het land. In 2020-2021 werken we in twee steden samen met YourCube: door het aanstellen van een MDT pionier bereiken we fors meer jongeren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743002071
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Baart
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Presentie