Jongeren, Alcohol & Drugs in Rivierenland
De gemeenten willen een ‘cultuuromslag’ bij jongeren realiseren. Dit doen zij onder andere door in te zetten op ouders. Juist ouders hebben veel invloed op het gedrag van jongeren. Ook is de ‘Boete of Kanskaart’ geïntroduceerd. Die geeft een jongere geen boete maar een kans om zijn of haar gedrag te verbeteren. De regio Rivierenland organiseert ook een drugsmaand met verschillende activiteiten zoals een drugsshow en een cursus ‘nee zeggen’.
Daarnaast willen de gemeenten voorkomen dat jongeren uit landelijke gebieden niet verleid worden tot drugsgebruik door jongeren uit grote steden. Veel aandacht gaat uit naar allochtonen en jongeren in achterstandswijken. Ook onderwijsinstellingen, sportverenigingen, supermarkten en horecaondernemers zijn bij dit project betrokken.
Verslagen
Eindverslag
Er is in een regionale samenwerking tussen zes gemeenten in het Rivierenland (tussen Arnhem en Nijmegen) vanaf 2008 intensief ingezet op het terugdringen van het gebruik van alcohol en drugs door jongeren onder de 16 jaar. De kracht van het project is de samenhang tussen het jeugdbeleid, het gezondheidsbeleid en handhaving.
Vanuit deze beleidsvelden zijn diverse interventies ingezet. Deze richten zich op alle leefwerelden van de jongeren, te weten: thuis, school, gezondheid en vrije tijd.
De hoofdconclusies zijn:
* Het project dient een lange adem te hebben omdat het lastig is om de juiste doelgroep te benaderen en blijvend te beinvloeden.
* Het is van belang de beleidsvelden te koppelen om een brede basis te hebben van waaruit de interventies worden aangeboden.
* Daarnaast is het noodzakelijk zoveel mogelijk goedwerkende interventies te integreren in regulier beleid. Dit omdat het niet mogelijk is om blijvend op projectmatige manier te werken en daarvoor gemeentelijke middelen in te zetten.