Jong&Meer 2.0
Wat houdt het project in?
In 2018 is op 5 locaties in Gelderland gestart met Jong&Meer: een proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd. Jongerenteams gaan eerst in hun eigen gemeente op zoek naar maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld het verduurzamen van een school. Hier gaan ze samen met andere enthousiaste jongeren mee aan de slag. Er bleek behoefte aan kaders en een vaste methodiek. Daarom is binnen Jong&Meer 2.0 de training ‘Young Leaders’ geïmplementeerd. De spin in het web hierbij is de jongerencoach, een professional van een welzijnsinstelling die zich richt op de werving, matching en begeleiding van jongeren. Naast de jongerencoach staat het kernteam, bestaande uit jongeren, vrijwilligers en lokale ambassadeurs. Een ambassadeur, bijvoorbeeld een burgemeester of een rapper, motiveert jongeren om Young Leader te worden. De ambitie van Jong&Meer 2.0 is om in 2 jaar tijd 585 jongeren deel te laten nemen aan de MDT.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor jongeren
Deelnemers krijgen een budget voor de uitvoering van het project. Verder krijgen ze een coach toegewezen, gaan ze in de praktijk ervaren wat ze leuk vinden, ontwikkelen ze hun vaardigheden en kunnen ze zelf invloed uitoefenen op hun leefomgeving.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
De proeftuin toont aan dat de aanpak Jong&Meer een bijdrage levert aan de leefbaarheid en sociale cohesie van de buurt waarin de jongeren wonen. Door de samenwerking met ketenpartners (o.a. UWV, Leerplicht en gemeente) op te schroeven, kunnen betrokken partijen bovendien beter aansluiten bij elkaars doelstellingen en behoeften. Dat draagt er onder meer aan bij dat jongeren na afwezigheid kunnen terugkeren op school of de arbeidsmarkt.
Doelgroep
Jongeren tussen de 16 en 27 jaar
Regio/gemeente(n)
Gelderland (Arnhem, Elburg, Lochem, Wageningen, West Betuwe), gemeente Montferland, gemeente Zevenaar en gemeenten Dinxperlo/Aalten.