Jong+Oud=Goud
De MDT-reis
In Jong + Oud = Goud leren jongeren kwetsbare ouderen kennen en helpen ze mee aan het vergroten van hun zelfredzaamheid. Er zijn twee varianten: een reguliere (3 uur per week) en een intensieve (9 uur per week).
De reguliere variant is een maatjesproject. Jongeren worden gekoppeld aan een oudere. 6 maanden lang gaan ze 2 uur per week op bezoek bij ‘hun’ oudere. Om te wandelen, computerles te geven, samen te koken, musea te bezoeken, spelletjes te spelen.
In de intensieve variant gaan jongeren aan de slag als jongerencoördinator of als impactreporter. Wie kiest voor een traject als jongerencoördinator wordt coördinator van een groep jongeren die als maatje actief zijn. Per stad vormen de coördinatoren een team dat deze jongeren coacht en ook zorgt voor de werving en selectie van nieuwe maatjes.
De impactreporters zijn de verhalenvertellers van Jong + Oud = Goud. Zij reizen door het land om mooie verhalen te maken over jongeren en ouderen die aan elkaar gekoppeld zijn. Ze kiezen zelf waarin ze zich willen specialiseren: geschreven reportages, fotografie, video, podcasts, sociale media.
Alle deelnemers krijgen individuele begeleiding plus coaching in groepsverband om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.
Dit project is een vervolg op het MDT-programma Jong + Oud = Goud, dat in 2020 van start ging.
Betekenis
- Voor jongeren
Het leren kennen en helpen van ouderen geeft jongeren voldoening, verbreedt hun wereldbeeld en biedt een interessante kijk op de ouderenzorg. Maar deze MDT draagt ook bij aan hun persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik, wat zijn mijn idealen en kwaliteiten, hoe kan ik groeien in mijn rol als coach, coördinator of verhalenverteller? Na afloop krijgen deelnemers een MDT-certificaat, dat ze kunnen gebruiken voor hun cv.
Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Eenzaamheid onder ouderen is een van de grootste sociale vraagstukken. Dit MDT draagt bij aan een van de mogelijke oplossingen. Naast praktische hulp en gezelschap, krijgen ouderen weer meer contact met anderen en nemen ze vaker deel aan activiteiten. Hun sociale netwerk wordt groter en hun zelfredzaamheid wordt gestimuleerd.
-
Doelgroep
Studenten van 17-27 jaar, die een MBO-, HBO- of universitaire opleiding volgen of een tussenjaar hebben.
Regio
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.