Mobiele menu

Kennisontwikkeling Thuis wonen met hersenletsel

In Nederland krijgen jaarlijks 135.000 mensen te maken met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze groep ervaart vaak gevolgen die het thuis wonen bemoeilijken of niet langer mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen met plannen, organiseren, geheugen, veranderende persoonlijkheid en vermoeidheid. Organisaties die zorg bieden aan mensen met NAH bieden vaak een combinatie van ambulante begeleiding, dagbesteding en woonvoorzieningen. Woonvoorzieningen zijn echter kostbaar, en het niet meer thuis wonen heeft een grote impact op het leven van mensen met NAH en hun omgeving. 

Tegenwoordig ligt de nadruk op langer thuis blijven wonen, met zorg die aansluit bij de wensen van cliënt en naasten, en die daarnaast ook kosteneffectief is. Veel ouderenzorgorganisaties richten zich al langer op het langer zelfstandig thuis wonen, maar binnen de gehandicaptenzorg, waarbinnen de zorg voor mensen met NAH valt, gebeurt dit nog weinig. Dit biedt kansen om op een andere manier te werken en de zorg anders te organiseren.

Doel 

Zorgorganisatie InteraktContour heeft recent het programma Thuis Wonen met Hersenletsel (TWMH) ontwikkeld. Het programma omvat samenhangende interventies, gericht op het langer goed thuis wonen van cliënten, met ondersteuning voor mantelzorgers en de inzet van technologie. De zorgorganisatie wil hiermee manier bijdragen aan het landelijke zorgbeleid en de toekomstbestendigheid van de zorg. 
De impact van het programma op kwaliteit van leven en kostenontwikkeling is nog niet onderzocht. De centrale vraagstelling van dit onderzoeksproject is: Op welke wijze kan het programma TWMH bijdragen aan het langer kwaliteitsvol thuis wonen van mensen met NAH en een toekomstbestendige organisatie van de zorg?

Aanpak

Het onderzoek combineert kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Informatie wordt opgehaald bij verschillende groepen, zoals cliënten, naasten, zorgmedewerkers en de organisatie zelf. 

Het onderzoek is verdeeld in 3 werkpakketten (WP): 

  1. WP1: Theoretische onderbouwing en aanscherping van het nu nog voornamelijk practice-based programma TWMH. 
  2. WP2: Verrijking van het programma TWMH en meting van de impact op interventie-, programma- en organisatieniveau middels een structurele monitoring. 
  3. WP3: Kennisdeling en borging.

Samenwerkingspartners 

Het project is een samenwerking tussen zorgorganisatie InteraktContour, Hogeschool Windesheim, Radboud UMC, samenwerkingsverband Hersenz en het NAH+ kennisnetwerk. Daarnaast zijn er verbindingen met de Werkplaats Sociaal Domein Ouderen Flevoland en het UKON van Radboud UMC, zodat inzichten en ontwikkelingen binnen de ouderenzorg meegenomen kunnen worden. Deze nauwe samenwerking tussen zorg- en kennisinstellingen is essentieel om kennis en ervaringen te delen en om de opgedane inzichten breed te kunnen verspreiden in de zorgsector.

(Verwachte) Resultaten

Het project beoogt kennisontwikkeling en leren op het gebied van langer thuis wonen met behoud van kwaliteit van leven van mensen met NAH. Het project wordt op het niveau van de organisatie ingericht, maar door het opzetten van een leergemeenschap van organisaties die zich richten op de zorg voor mensen met NAH ook landelijk gedeeld. Door samenwerking van deze netwerken kunnen op landelijk niveau stappen worden gezet in de deskundigheidsbevordering van medewerkers van de betrokken organisaties. Zo dragen we bij aan de kennisinfrastructuur op het gebied van anders werken, anders organiseren van de Wlz-zorg. 

Kenmerken

Projectnummer:
11060012310008
Looptijd: 5%
Looptijd: 5 %
2024
2028
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. K.H.M. Jurrius
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Windesheim