Mobiele menu

Kennisoverdracht en verdere implementatie van een effectieve preventieve strategie om langdurig ziekteverzuim en depressie te voorkomen

Implementatie van effectieve preventie van depressie en ziekteverzuim

Vraagstuk Re-integratie van medewerkers die verzuimen door depressieve klachten blijkt nog altijd zeer moeizaam. Een preventieve strategie is effectiever. Een gerandomiseerde studie, uitgevoerd binnen de bedrijfsgezondheidszorg, liet zien dat het mogelijk is om medewerkers met een verhoogd risico te identificeren. Vroegtijdige interventie kan langdurig ziekteverzuim en depressie inderdaad voorkomen.

Onderzoek In dit implementatieproject is een landelijk symposium georganiseerd en vond een procesevaluatie met de betrokken partijen plaats. Ook zijn artikelen geschreven voor arbo-professionals, behandelaars en beleid.

Uitkomst De interventie is aangemeld bij het Centrum Gezond Leven. Voor een verdere implementatie is het van belang om aandacht te schenken aan ethische dilemma’s bij vroegtijdige opsporing en interventie van depressie in deze setting. Om van reactief meer proactief te gaan werken, hebben professionals behoefte aan gerichte training. Bijvoorbeeld de training ‘Proactieve Werkwijze’ uit het implementatieproject

Verslagen


Eindverslag

Reïntegratie van medewerkers die verzuimen ten gevolge van psychische klachten, in het bijzonder depressieve klachten, blijkt nog altijd zeer moeizaam te zijn. Een preventieve strategie gericht op het voorkomen van langdurig ziekteverzuim en depressie zou daarom effectiever kunnen zijn. Een gerandomiseerde studie, uitgevoerd binnen de bedrijfsgezondheidszorg, laat zien dat het mogelijk is om medewerkers met een verhoogd risico te identificeren en dat vroegtijdige interventie effectief is om langdurig ziekteverzuim en depressie te voorkomen. Om verdere kennisoverdracht en implementatie te bewerkstelligen werd een VIMP gehonoreerd door ZonMW. In deze VIMP werd een landelijk symposium georganiseerd, vond een uitgebreide procesevaluatie met de betrokken partijen plaats en werden artikelen geschreven voor verdere kennisoverdracht naar arbo-professionals, behandelaars en beleidsmakers. De bewezen effectieve interventie werd aangemeld bij het Centrum Gezond Leven. Bevindingen uit de VIMP onderstrepen het belang dat bij verdere implementatie het van wezenlijk belang is om alle stakeholders actief bij het gehele implementatieproces te betrekken, en dat ook aandacht geschonken wordt aan een aantal ethische dilemma’s verbonden aan vroegtijdige opsporing en interventie. Deelnemers aan het symposium gaven aan dat ze voor de voorgestelde pro-actieve werkwijze behoefte hebben aan gerichte training, bijvoorbeeld de Training “Proactieve Werkwijze”, die in het kader van de VIMP wordt georganiseerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095403
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. I.J. Kant
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University