Mobiele menu

Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag in het Caribische deel van het Koninkrijk: samenwerken, samen leren, samen groeien!

In Caribisch Nederland heeft een groot en toenemend deel van de bevolking te maken met belangrijke triggers voor aantasting van de mentale gezondheid. De taboe op psychische problemen is groter dan in Nederland, voorzieningen zijn schaarser en budgetten beperkter. Samenwerking, ook als het gaat om de bevordering van mentale gezondheid staat nog in de kinderschoenen. Er is dringende behoefte aan een ontmoetings- en verbindingsplek als een Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag.

Doel
De regionale kenniswerkplaats onbegrepen gedrag moet aanjager en spil worden van een hecht, goed functionerend en zich uitbreidend netwerk van partijen. In verschillende rollen en hoedanigheden zijn zij betrokkenen van belang bij de realisering van doeltreffende, herstelgerichte zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. Op die manier moeten de 6 betrokken eilanden ‘op gelijk niveau’ komen wat betreft ondersteuning van mensen met onbegrepen gedrag. 

Aanpak/werkwijze 
Via verschillende projecten moet er worden gewerkt kennis met betrekking tot onbegrepen gedrag voor alle betrokken partijen beter te ontsluiten en in te zetten. Dit zal verlopen via een tweetal projecten die voor alle betrokken Caribische eilanden van belang zijn: ten eerste moeten er Mental health first-aid trainingen gegeven worden om ervoor te zorgen dat alle partijen op dezelfde wijze zijn toegerust voor deelname. Daarnaast wordt er een opleidingstraject voor ervaringsdeskundigheid opgezet om ervaringsdeskundigheid te structureren, certificeren en borgen. 

Samenwerkingspartners 
Er is een samenwerking tussen een verscheidenheid van partijen. Daarbij zijn Ypsilon, Saba Cares Foundation, University of Aruba, Instituto Pedagogico Arubano, Mental Health Caribbean, GGD Flevoland, Fontys Hogeschool (Sociale Studies, lectoraat Sociale Veerkracht), Hogeschool Windesheim, Fundashon Nos Kousa en de Eustatius Health Care Foundation zijn betrokken. 

Kenmerken

Projectnummer:
10610102220006
Looptijd: 52%
Looptijd: 52 %
2022
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
drs. ZM Marina Barriento
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Expertisecentrum Preventie