Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg
De huidige protocollen voor acute zorg zijn aan herziening toe. Ze zijn niet ontwikkeld volgens de algemeen geaccepteerde evidence based richtlijn ontwikkeling (EBRO) methode, ze bevatten geen proces - en uitkomstindicatoren en ze zijn niet ontwikkeld met het oog op de keten Ambulancezorg, SEH en HAP. Ook ontbreekt een planmatige invoering en gebruiksevaluatie.
Het doel van dit project is Inzicht te krijgen in de mate waarin zorgverleners de huidige protocollen bij acute zorg (LPSEH, LPA) opvolgen en in de factoren die dit beïnvloeden; overeenkomsten vaststellen tussen LPA, LPSEH en standaarden voor acute zorg van HAP en op grond hiervan ontwerpen van drie ketenbrede protocollen voor acute zorg (voor ambulance en SEH, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de standaarden van de HAP).
Dit resulteert in drie Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg met proces- en uitkomst indicatoren en gerichte implementatiestrategie.
Producten
Auteur: Remco HA Ebben, Lilian CM Vloet, Michael HJ Verhofstad, Sanne Meijer, Joke AJ Mintjes-de Groot and Theo van Achterberg
Verslagen
Eindverslag
Het project Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg (KLPS-project) liep van juni 2009 tot en met februari 2012 en is uitgevoerd door het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het KLPS-project bestond uit twee fases met verschil-lende doelstellingen en eindproducten:
1. Tijdens fase 1 (looptijd juni 2009-juni 2010) is met behulp van vragenlijsten, interviews en dossieronderzoek onderzocht welke factoren de opvolging van het Landelijk Protocol Spoedeisende Hulp (LPSEH) en het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) door respectievelijk SEH- en ambulanceverpleegkundigen beïnvloeden. Resul-taten zijn gebruikt om strategieën te ontwikkelen om opvolging en implementatie van het LPA en het LPSEH te verbeteren.
2. Tijdens fase 2 (looptijd juni 2010-februari 2012) zijn drie ketenrichtlijnen inclusief ke-tenprotocollen ontwikkeld voor de ambulance en SEH voor de onderwerpen (1) voor-aankondiging en overdracht, (2) sepsis en (3) acuut coronair syndroom met een focus op non-STEMI. Hierbij is getracht de richtlijnen en protocollen te laten aansluiten bij de NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De richtlijnen en protocollen worden op dit moment overgedragen aan de toekomstig eigenaren: Ambu-lanceZorg Nederland (AZN) en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Ver-pleegkundigen (NVSHV). Zij dragen zorg voor autorisatie door betrokken beroeps-verenigingen van de ketenrichtlijnen, waarbij zij ondersteund worden door het Lecto-raat Acute Intensieve Zorg na afronding van de looptijd van het project.
Naast de implementatiestrategieën en ketenrichtlijnen als eindproducten, heeft het KLPS-project enkele ‘nevenproducten’ opgeleverd. Zo hebben betrokken beroepsverenigin-gen tijdens bijeenkomsten van de begeleidingscommissie en de expertgroep zowel procesmatig als op inhoudsniveau nauw samengewerkt. Tijdens de evaluatie van het KLPS-project werd door de betrokken verenigingen onderstreept dat deze bijeenkomsten hebben geleid tot een intensivering van de ketensamenwerking en een versterking van de ketengedachte. Dit zal nieuwe initiatieven tot samenwerking op gebied van onderzoek en implementatie van resulta-ten vergemakkelijken.
Daarnaast heeft het KLPS-project conform de doelstelling van het lectoraat en het programma Spoedzorg van ZonMw bijgedragen aan kenniscirculatie tussen onderzoek, onderwijs en prak-tijk. Zo zijn de resultaten van KLPS-project gebruikt om (1) inhoud te geven aan het curricu-lum van de opleidingen Verpleegkunde en Medisch Hulpverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, (2) hebben studenten geparticipeerd in het onderzoek, (3) is praktijk actief betrokken bij alle onderzoeken en implementatie, (4) zijn op diverse (inter)nationale congressen en symposia presentaties en workshops gegeven en (5) zijn er diverse weten-schappelijke en vakpublicaties verschenen.