Mobiele menu

Kids and SARS-CoV-2 transmission and disease (CoKids-study)

Binnen de CoKids studie hebben we het voorkomen van SARS-CoV-2 en andere luchtweginfecties onderzocht bij 307 gezinnen met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. De gezinsleden zijn regelmatig getest op het coronavirus ongeacht klachten. Wanneer een gezinslid positief was getest, of wanneer hij/zij luchtwegklachten ontwikkelde, volgde een periode van intensieve monitoring van het hele gezin gedurende 3-6 weken. De verspreiding van het coronavirus is in kaart gebracht door bemonstering van gezinsleden, bloedonderzoek en het dagelijks registreren van gezondheidsklachten.
Hieruit is naar voren gekomen dat:

1) kinderen vaker een SARS-CoV-2 infectie doormaken dan vooraf werd gedacht op basis van eerdere registratie data;

2) de symptomen en ernst van SARS-CoV-2 infectie bij kinderen niet te onderscheiden van andere veel voorkomende luchtweginfecties;

3) kinderen een grote rol spelen in de verspreiding van SARS-CoV-2 binnen huishoudens; met name jonge kinderen geven het vaker door aan hun ouders. Dit heeft vermoedelijk te maken het soort contact (verzorging, knuffelen) waarbij afstand bewaren niet mogelijk is.

Producten

Titel: Incidence rates and symptomatology of community infections with SARS-CoV-2 in children and parents: The CoKids longitudinal household study
Auteur: MLA de Hoog, JGC Sluiter-Post, I Westerhof, E Fourie, VD Heuvelman, TT Boom, SM Euser, P Badoux, C Reusken, LJ Bont, L Sanders, VWV Jaddoe, BL Herpers, D Eggink, JG Wildenbeest, L Duijts, MA van Houten, PCJL Bruijning-Verhagen
Magazine: medrxiv.org

Verslagen


Eindverslag

Binnen de CoKids studie hebben we het voorkomen van SARS-CoV-2 en andere luchtweginfecties onderzocht bij 307 gezinnen met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.
De gezinsleden zijn regelmatig getest op het coronavirus ongeacht klachten. Wanneer een gezinslid positief was getest, of wanneer hij/zij luchtwegklachten ontwikkelde, volgde een periode van intensieve monitoring van het hele gezin gedurende 3-6 weken. De verspreiding van het coronavirus is in kaart gebracht door bemonstering van gezinsleden, bloedonderzoek en het dagelijks registreren van gezondheidsklachten.

Hieruit is naar voren gekomen dat:1) kinderen vaker een SARS-CoV-2 infectie doormaken dan vooraf werd gedacht op basis van eerdere registratie data; 2) de symptomen en ernst van SARS-CoV-2 infectie bij kinderen niet te onderscheiden van andere veel voorkomende luchtweginfecties; 3) kinderen een grote rol spelen in de verspreiding van SARS-CoV-2 binnen huishoudens; met name jonge kinderen geven het vaker door aan hun ouders. Dit heeft vermoedelijk te maken het soort contact (verzorging, knuffelen) waarbij afstand bewaren niet mogelijk is.

De CoKids studie onderzoekt het voorkomen van het nieuwe coronavirus bij 300 gezinnen met kinderen in drie leeftijdsgroepen; kinderopvang, basisschool en middelbare school. Zo krijgen we inzicht in welke rol kinderen spelen in de verspreiding, hoe dit samenhangt met leeftijd en welke andere factoren verspreiding van het virus beïnvloeden. Met deze kennis kan beleid t.a.v. scholen en kinderopvang tijdens de coronavirusepidemie nader worden ingericht.
De gezinsleden worden regelmatig getest op het coronavirus ongeacht klachten. Wanneer een gezinslid positief wordt getest, of wanneer hij/zij luchtwegklachten ontwikkelt, volgt een periode van intensieve monitoring van het hele gezin gedurende 3-6 weken m.b.v. een app die speciaal is ontwikkeld voor COVID-19 onderzoek (COVApp). Zo brengen we verspreiding van het coronavirus binnen het gezin in kaart door bemonstering van gezinsleden, bloedonderzoek, het dagelijks registreren van gezondheidsklachten en het inventariseren van contacten buiten het gezin.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10150062010006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.L.A. de Hoog PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht