KISS the future

Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Binnen het project KISS ontdekken jongeren met behulp van jongerenwerkers waar ze aan de slag willen gaan in hun maatschappelijke diensttijd (MDT). Jongeren moeten getriggerd worden in hun interesses, met projecten die aansluiten op hun leefwereld. Of ze nou een buurtactiviteit willen organiseren, of bij een poppodium, sportclub of kinderboerderij aan de slag willen gaan. Zij bepalen. Daarbij streeft R-Newt naar meer erkenning voor hun inzet, onder andere met een maatschappelijk paspoort. 

Doel/beoogd resultaat 

  • Voor de jongeren

Lol hebben, anderen helpen en ‘mega veel leren’, dat is het doel. Jongeren van diverse achtergronden leren elkaar kennen. Dit geldt ook voor jongeren die misschien niet helemaal binnen ‘het systeem’ passen of niet alle kansen in het leven krijgen. Hun sociale netwerk en eventuele vangnet groeit. Daardoor groeit het gemeenschapsgevoel. De bedoeling is dat deelnemers ook echt iets hebben aan hun maatschappelijke diensttijd. Misschien kunnen ze met deze ervaring zelfs als starter ergens aan de slag.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Bedrijven en organisaties leren hoe ze aantrekkelijker worden voor jongeren. Ze worden getraind in het plaatsen en begeleiden van jongeren op de werkvloer. Daarnaast kunnen organisaties hun voordeel doen met de frisse blik van jongeren. Organisaties die al jongeren op vrijwillige basis inzetten, kunnen meeliften op de voordelen van het project.

Onderzoeksvragen voor het concept MDT:

  • Wat kunnen we leren als het gaat om bereiken van jongeren met of zonder startkwalificatie? 
  • Welke motivatie hebben zij voor MDT? Welke stappen maken jongeren nadat ze MDT hebben doorlopen? Kiezen ze voor een startkwalificatie, of andere opleiding?
  • Bereiken we met MDT jongeren die sociaal uitgesloten worden? Zo ja, wat zijn werkzame bestanddelen van MDT? Zorgt MDT ervoor dat mensen meer of nieuw contact met elkaar krijgen? Wat zijn de werkzame bestanddelen daarbij? 
  • Welke (niet-)werkzame bestanddelen zien we in de proeftuinen waarmee jongeren succesvol (gemotiveerd) MDT doorlopen? Wat leren we over beloning? Wat vinden jongeren hier zelf van? 
  • Wat is de ervaring en tevredenheid van deelnemende organisaties? Ervaren ze de voordelen van MDT bij hun organisatie? 
  • Wat leren we van partners en bedrijven over het creëren van een nieuwe maatschappelijke mindset? 

Doelgroep 

Alle jongeren van 16 tot en met 28 jaar.

Regio

Drechtsteden en Hart van Brabant.

Meer informatie

Verslagen

Samenvatting van de aanvraag
Met KISS ga je het avontuur met jezelf aan. Geen school- of werkstress. Actief en leuk bezig zijn! Of je nou een festival of buurtactiviteit wil organiseren, bij een poppodium, sportclub of kinderboerderij start, jij bepaalt! Het doel moge duidelijk zijn: lol hebben, anderen helpen en mega veel leren! effectief en helder breng jij jouw omgeving op de hoogte van jouw ontwikkelde skills binnen KISS
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
743001104
Looptijd:
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C. Buster
Verantwoordelijke organisatie:
ContourdeTwern