Kwaliteitsindicatoren in de diëtetischepraktijk
Diëtisten zijn dé specialisten op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid. Behandeling door een diëtist maakt bij veel aandoeningen het verschil. Maar hoe maak je de kwaliteit en effectiviteit van behandeling inzichtelijk en hoe meet je hoe de patiënt de behandeling ervaart?
Doel
Om de kwaliteit en effectiviteit van de behandeling inzichtelijk te maken, ontwikkelden ze in dit project een visie over kwaliteitsindicatoren, waarin is opgenomen waarom kwaliteitsindicatoren belangrijk zijn en hoe deze het beste ingezet kunnen worden. Daarnaast is er een set van kwaliteitsindicatoren voor Diabetes Mellitus Type 2 ontwikkeld waarbij kwaliteit en patiënt centraal staan. De nadruk ligt op dieetbehandeling in de dagelijkse praktijk. Dit betekent concreet dat kwaliteitsindicatoren dienen bij te dragen aan:
- de begeleiding van de patiënt in de behandeling
- het continu leren door de diëtist (om daarmee kwaliteit van zorg te verbeteren/optimaliseren)
- het inzichtelijk maken van effectiviteit van behandeling/kwaliteit van zorg
Tenslotte is er een implementatieplan gemaakt om de diëtisten bewust te maken van nut en noodzaak van werken met kwaliteitsindicatoren.
Werkwijze
Om te komen tot een set van kwaliteitsindicatoren is onder andere een brainstormsessie gehouden met 15 diëtisten uit de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg en zijn er met 5 patiënten diepte-interviews gehouden over wat voor hen belangrijk is aan diëtetische zorg. De conclusie van deze fase was dat 4 kwaliteitsindicatoren haalbaar en bruikbaar zijn: gewicht, middelomtrek, Hba1C waarde en PREM (een vragenlijst voor de patiënt waarin wordt gevraagd naar hoe de patiënt de behandeling heeft beleefd). Deze 4 kwaliteitsindicatoren zijn vervolgens door 25 diëtisten getest in de praktijk.
Aanbevelingen
Het werken met indicatoren, in combinatie met het op een zinvolle manier inzetten in de dagelijkse praktijk, is een verandering die de komende jaren om continue aandacht vraagt. Belangrijke randvoorwaarde voor structureel gebruik van deze kwaliteitsindicatoren, is opname in het EPD, zodat extra administratieve belasting voor de diëtisten wordt voorkomen. Hiervoor is een casus opgesteld voor het programmateam digitalisering van het programma Digitale Zorg.
Artikelen en nieuwsberichten
Producten
Link: https://nvdietist.nl/app/uploads/2023/11/Bijlage-4-Blauwdruk-Kwaliteitsindicatoren.pdf
Link: https://nvdietist.nl/app/uploads/2023/11/Bijlage-3-Implementatieplan-Kwaliteitsindicatoren-Dietistische-behandeling.pdf
Auteur: Marieke Plas, beleidsadviseur NVD Elke Naumann, associate lector voeding en diëtetiek van de HAN Marianne Pruijssers, waarnemend hoofd Kennis, Kwaliteit, Onderzoek en Innovatie NVD
Link: https://nvdietist.nl/app/uploads/2023/11/Visie-op-de-ontwikkeling-van-kwaliteitsindicatoren_NVD_november-2023.pdf