Kwetsbare jongeren van school naar werk: Noord-Limburgse aanpak
Vraagstuk
Voor jongeren van 15 tot 27 jaar in de uitstroomfase van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO), praktijkonderwijs (PrO) en het Entreeonderwijs is doorstroom naar werk of vervolgonderwijs niet altijd vanzelfsprekend. Noord-Limburgse samenwerkingsverband Baanwijs (tussen gemeenten, onderwijs en UWV) is een voorbeeld van een ‘good practice’ als het gaat om het oppakken en begeleiden van kwetsbare jongeren van school naar vervolgonderwijs, werk, een passende dagbesteding of een toeleidingstraject middels een integrale benadering. Wat zijn de werkzame elementen en randvoorwaarden die een integrale aanpak zoals Baanwijs effectief maken? Wat werkt effectief in het begeleiden van jongeren van school naar werk?
Onderzoek
Een integrale samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid wordt vaak als oplossingsrichting genoemd voor het oppakken en begeleiden van kwetsbare jongeren van school naar werk. Het doel van dit onderzoek is om hiervoor handvatten te bieden voor gemeenten en andere organisaties in Nederland.
Uitkomst
De belangrijkste succesfactoren in het toeleiden van kwetsbare jongeren van school naar werk zijn in dit onderzoek in kaart gebracht. In het onderzoek is beoordeeld op welke punten Baanwijs slaagt, en op welke punten nog ruimte is voor verbetering. Een sterk punt van de aanpak is de samenwerking: door de afspraken en de gekozen werkwijze is er sprake van succesvolle samenwerking rondom de jongeren tussen de verschillende disciplines en tussen de verschillende betrokken partijen. Belangrijke ingrediënten voor dat succes zijn de regierol van de talentmanager en de wijze waarop de netwerken worden verbonden. In de handreiking zijn de succesfactoren van de Baanwijsaanpak samengevat en vertaald naar tips, aangevuld met voorbeelden uit andere regio’s.
Producten
- Rapport “Kwetsbare jongeren van school naar werk”
- Handreiking “Kwetsbare jongeren van school naar werk”
Betrokken organisaties
Gemeente Venlo, gemeente Beesel, gemeente Bergen, gemeente Gennep, gemeente Horst aan de Maas, gemeente Peel en Maas, gemeente Venray, Berenschot B.V. en Onderwijsgroep Buitengewoon.
Auteur: Ad Baan Emma Zwaveling
Link: http://berenschot.nl/kwetsbarejongerenvanschoolnaarwerk
Auteur: Ad Baan Emma Zwaveling
Link: http://www.berenschot.nl/kwetsbarejongerenvanschoolnaarwerk
Het onderzoeksrapport bevat de uitkomsten van ons onderzoek naar de werkzaamheid van de aanpak van het Noord-Limburgse samenwerkingsverband Baanwijs (tussen gemeenten, onderwijs en UWV) bij de overgang van school naar werk van kwetsbare jongeren.
In dit onderzoek zijn de ervaringen van 30 schoolverlaters van PrO, VSO en Entree-onderwijs die in het schooljaar 2014-2015 zijn uitgestroomd, en de verschillende routes die zij daarbij hebben doorlopen, in kaart gebracht. En die ervaringen waren vervolgens het vertrekpunt om daarover door te praten met professionals van scholen en gemeenten en UWV, met werkgevers en met ouders.
In de separate handreiking bij het onderzoeksrapport zijn de werkzame elementen van de Baanwijsaanpak samengevat en vertaald naar tips, aangevuld met voorbeelden uit andere regio’s.