Mobiele menu

Landelijke en regionale coördinatie in tijden van schaarste

Projectomschrijving

De coronapandemie leidde in korte tijd tot een tekort aan intensive-care bedden en wereldwijde schaarste aan zorghulpmiddelen. Door de beschikbare capaciteit en middelen van verschillende instellingen te delen kunnen tekorten (deels) worden opgevangen. Maar de daarvoor benodigde organisatie is complex. Bij het maken van beslissingen over bijvoorbeeld het verdelen van mondkapjes onder zorginstellingen of het verplaatsen van een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis zijn professionals van meerdere instellingen betrokken en is veel en gedetailleerde informatie nodig. Als sprake is van lokale schaarste op beperkte schaal, kan dit vaak lokaal en in onderling overleg worden opgelost. Bij schaarste op grotere schaal moet die situatie bij meer zorginstellingen en regio’s worden meegewogen. Dit kan op basis van centraal gestelde regels en geaggregeerde data, waarbij de uiteindelijke operationele beslissingen worden overgelaten aan zorgprofessionals op basis van lokale detailinformatie en onderling overleg en vertrouwen.

Context Organisatie van zorg

Dit onderzoek is één van de 10 onderzoeken naar het onderwerp ‘organisatie van zorg’. De COVID-19-pandemie heeft een negatieve impact gehad op het gehele zorgsysteem in Nederland. De resultaten van dit onderzoek helpen bij het inrichten van zorg, zodat hoogwaardige kwaliteit van zorg geleverd kan blijven worden. Dit geldt zowel voor ziekenhuiszorg, als huisartsenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg.

ZonMw werkt, samen met opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners, aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.

Producten

Titel: Nieuwsbericht Oogtv, augustus 2020: Groningse onderzoekers gaan coördinatie IC-bedden verbeteren
Link: https://www.oogtv.nl/2020/08/groningse-onderzoekers-gaan-coordinatie-ic-bedden-verbeteren/;
Titel: Nieuwsartikel RTV Noord, 25 augustus 2020: Onderzoek naar landelijke capaciteit IC-bedden
Link: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/735943/Onderzoek-naar-landelijke-capaciteit-ic-bedden-Het-is-zo-kort-geleden;

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

ONDERZOEKSVRAAG: Wat zijn randvoorwaarden voor effectieve regionale en landelijke coördinatie om de continuïteit van zorg te waarborgen in tijden van schaarste? URGENTIE: De coronapandemie heeft in korte tijd geleid tot een capaciteitstekort (met name aan IC-bedden) en wereldwijde schaarste aan materialen en apparatuur. Onder grote druk is landelijke en regionale coördinatie vormgegeven. Hoewel het hiermee is gelukt om binnen de – sterk opgeschaalde – IC-bedden capaciteit te blijven, is er ook het nodige misgegaan. Bovendien is ook buiten crisistijd in de zorg steeds vaker sprake van schaarste. Zowel in crisistijd als daarbuiten kan schaarste worden opgevangen door capaciteit en middelen van meerdere zorginstellingen te bundelen. Het effectief inrichten van daarvoor noodzakelijke coördinatie is echter niet eenvoudig. PLAN VAN AANPAK: Het projectplan bestaat uit twee delen. Deel 1 is gericht op het tijdig vergaren en analyseren van empirische data ter evaluatie van de landelijke en regionale coördinatie tijdens de coronapandemie. Dit betreft zowel kwalitatieve data, die verkregen wordt door middel van interviews, als kwantitatieve data over de beschikbaarheid en benutting van capaciteit en middelen. Deel 2 is gericht het verkrijgen en delen van nieuwe kennis over het effectief vormgeven coördinatie passend bij verschillende mate van schaarste. Hierbij wordt enerzijds gebruik gemaakt van kennis opgedaan bij de evaluatie van de crisisaanpak, en anderzijds van expertise die is opgedaan bij vormen van coördinatie die zich de afgelopen jaren meer geleidelijk (niet crisis-gedreven) hebben ontwikkeld.

Kenmerken

Projectnummer:
10430022010015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
van der Vaart
Verantwoordelijke organisatie:
Rijksuniversiteit Groningen