Mobiele menu

Landelijke implementatie Krachtvoer

Implementatie Krachtvoer: vmbo-leerlingen gezonder laten eten

Vraagstuk Krachtvoer is een lespakket over gezond ontbijten, fruit en tussendoortjes voor klas 1 en 2 van het vmbo. Het pakket laat leerlingen nadenken over hun eigen eetgewoonten om die, indien nodig, te verbeteren. Docenten zijn enthousiast over het pakket. Leerlingen vinden de lessen leuker, interessanter en makkelijker dan de gewone lessen verzorging/biologie. Is dit populaire pakket breder te implementeren?

Onderzoek Om scholen en GGD'en bekend te maken met Krachtvoer, zijn trainingen uitgevoerd voor regionale schoolbegeleiders en docenten. Daarnaast konden 50 klassen kennismaken met het Krachtvoer-materiaal.

Uitkomst Aan een informatie- en verdiepingsbijeenkomst voor regionale begeleiders namen vijftien mensen deel. Elf docenten van acht scholen volgden een eigen bijeenkomst. De scholen gingen aansluitend met Krachtvoer aan de slag. Daarnaast hebben 50 vmbo-klassen van 27 scholen gratis kennisgemaakt met het lespakket. Krachtvoer is door het Centrum Gezond Leven erkend als ‘theoretisch goed onderbouwd'.

Verslagen


Eindverslag

Krachtvoer is een lespakket over gezond ontbijten, fruit en tussendoortjes voor klas 1 en 2 van het vmbo. Het algemene doel van Krachtvoer is om leerlingen na te laten denken over hun eigen eetgewoonten en die, indien nodig, proberen te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat docenten die met Krachtvoer hebben gewerkt enthousiast waren over de lessen, de materialen en de diverse werkvormen. De leerlingen vinden de Krachtvoer lessen leuker, interessanter en makkelijker dan lessen uit de gebruikelijke methoden verzorging/biologie.
Het doel van dit project was om scholen en GGD'en bekend te maken met Krachtvoer. Om dat te bereiken zijn trainingen ontwikkeld en uitgevoerd voor regionale begeleiders en docenten. Tevens konden 50 klassen kennismaken met het Krachtvoer materiaal.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
12010095417
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2011
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S. de Ruiter
Verantwoordelijke organisatie:
Centraal Begeleidings Orgaan - CBO