Mobiele menu

Landelijke verspreiding en implementatie van het programma Energiek voor mensen met een spierziekte en ernstige vermoeidheid

Projectomschrijving

Het programma Energiek

Energiek is een groepsprogramma voor mensen met een spierziekte en vermoeidheid, waarbij ze:

  1. hun conditie trainen
  2. uitleg krijgen over sporten
  3. leren hoe ze hun energie kunnen verdelen in het dagelijks leven
  4. plannen maken hoe ze training en energieverdeling kunnen volhouden, zodat ze activiteiten kunnen doen die belangrijk voor hen zijn.

Effect
Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers aan Energiek hun activiteiten beter kunnen uitvoeren en dat hun algemene conditie vooruit gaat. De deelnemers zijn positief over trainen in een groep en leren van elkaar en van de therapeuten. De resultaten zijn ook na een jaar nog aanwezig.

In heel Nederland
Het programma is ontwikkeld in het Radboudumc in Nijmegen en wordt ook aangeboden in revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem. We willen bekijken of Energiek in meer spierziektencentra kan worden aangeboden, zodat alle mensen met een spierziekte in Nederland het programma Energiek kunnen volgen in de eigen regio.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het programma Energiek is ontwikkeld voor mensen met een spierziekte en vermoeidheid. Het is een groepsprogramma, waarbij mensen leren van therapeuten en van elkaar hoe ze hun conditie kunnen trainen en behouden en hoe ze in hun dagelijks leven slimmer kunnen omgaan met hun energie. Onderzoek heeft aangetoond dat Energiek effect heeft. De volgende stap is onderzoeken hoe dit programma ook op andere plekken in Nederland kan worden aangeboden. Hiervoor zijn zeven revalidatieteams geïnterviewd en zes ergo- en/of fysiotherapeuten in de eerste lijn. Het bleek niet voor alle spierziekten teams passend om Energiek aan te bieden. Één revalidatieteam is gestart met de implementatie. Fysio- en ergotherapeuten in de eerste lijn waren positief en zagen kansen en mogelijkheden voor samenwerking, al hadden zij vragen op gebied van werving, selectie, samenwerking en financiering. Er is creatief meegedacht met oplossingen. Een vervolgproject is gericht op implementatie van Energiek in de eerste lijn.

Kenmerken

Projectnummer:
84300095008
Looptijd: 100 %
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
drs. Y. Veenhuizen
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum