Mobiele menu

Landelijke verspreiding en implementatie van het programma Energiek voor mensen met een spierziekte en ernstige vermoeidheid

Het revalidatieprogramma Energiek breder beschikbaar maken

Het programma Energiek is ontwikkeld voor mensen met een spierziekte en vermoeidheid. Het is een groepsprogramma, waarbij mensen leren van therapeuten en van elkaar hoe ze hun conditie kunnen trainen en behouden en hoe ze in hun dagelijks leven slimmer kunnen omgaan met hun energie. Onderzoek heeft aangetoond dat Energiek effect heeft. De volgende stap is onderzoeken hoe dit programma ook op andere plekken in Nederland kan worden aangeboden.

Hiervoor zijn zeven revalidatieteams geïnterviewd en zes ergo- en/of fysiotherapeuten in de eerste lijn. Het bleek niet voor alle spierziekten teams passend is om Energiek aan te bieden. Één revalidatieteam is gestart met de implementatie. Fysio- en ergotherapeuten in de eerste lijn waren positief en zagen kansen en mogelijkheden voor samenwerking, al hadden zij vragen op gebied van werving, selectie, samenwerking en financiering. Er is creatief meegedacht met oplossingen. Een vervolgproject is gericht op implementatie van Energiek in de eerste lijn.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Kenmerken

Projectnummer:
84300095008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
drs. Y. Veenhuizen
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum