Mobiele menu

Langetermijnveiligheid van gonadotropin-releasing-hormoonanaloog behandeling in transgender jongeren

Long-term safety of gonadotropin releasing hormone analogue treatment in transgender adolescents

Transgender jongeren kunnen voorafgaand aan een genderbevestigende hormoonbehandeling (GBH) worden behandeld met medicatie gericht op puberteitsremming. Deze medicatie stopt de ongewenste puberteitsontwikkeling en verhoogt de kwaliteit van leven. 
De langetermijneffecten van medicatie gericht op puberteitsremming zijn echter grotendeels onbekend wat heeft geleid tot een maatschappelijke en politieke discussie over de veiligheid van de behandeling. 

Studie

Deze retrospectieve cohortstudie onderzoekt de lichamelijke en mentale gezondheids-, opleidings- en sociaaleconomische verschillen tussen transgender personen die wel of geen puberteitsremming hebben ondergaan voorafgaand aan GBH. 
Hiervoor worden de gegevens van ruim 1750 transgender personen, die wel of geen puberteitsremming hebben ondergaan, gekoppeld aan CBS-data over medicatiegebruik, medische- en GGZ diagnoses, opleidingsniveau en werk. 

Verwachte uitkomsten

Aan de hand van de uitkomsten zullen de richtlijnen voor behandeling met medicatie die leidt tot puberteitsremming en de nacontroles na puberteitsremming waar nodig worden aangepast. Ook kunnen de uitkomsten bijdragen aan een betere informatievoorziening voor jongeren en hun ouders, zodat zij beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Kenmerken

Projectnummer:
10140022310037
Looptijd: 0%
Looptijd: 0 %
2025
2027
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.M. Wiepjes
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc