Mobiele menu

Launch Your Future

Projectomschrijving

De MDT-reis

Launch your Future biedt jongeren een groepstraject van 3 tot 5 maanden waarin ze samen werken aan een cultuurproject. Ze maken via workshops kennis met multimedia, muziek en zang, beeldende kunst en dans. Na een eerste oriëntatie kiezen ze welke kunstvorm hen het meest aanspreekt en waarover ze meer willen leren. Daarbij krijgen ze begeleiding van professionals. De jongeren werken toe naar een creatieve eindpresentatie.

In het individuele traject voeren de jongeren 3 maanden vrijwilligerswerk uit bij de deelnemende culturele en/of maatschappelijke organisaties. Als bijrijder op een belbus om ouderen op te halen bijvoorbeeld. Of als reporter op stap voor cultuur in Zeist om het Festival Dag der Kunsten vast te leggen. Gedurende de hele MDT worden de jongeren aan elkaar gekoppeld. Zo kunnen zij elkaar versterken en elkaar helpen bij het maken van de opdrachten.

Elke 6 weken komen de deelnemers bij elkaar om te bespreken hoe het gaat: wat gaat goed en wat kan er beter? Zijn er nieuwe ideeën om toe te voegen? In het traject krijgen ze trainingen om hun activiteiten goed te kunnen uitvoeren. De jongeren sluiten hun MDT af met een feestelijke, creatieve eindpresentatie.  
Deze MDT is een vervolg op de proeftuin Launch Your Future.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren ontwikkelen zich niet alleen door de creatieve vakken en workshops maar ook door anderen te ontmoeten. Ze bouwen zelfvertrouwen op, worden bijzondere ervaringen rijker en leren nieuwe vaardigheden. Doordat ze elkaar tijdens het hele traject helpen, ontstaan er nieuwe vriendschappen. Zo vergroten ze ook hun sociale netwerk. Daarnaast krijgen ze een certificaat met een omschrijving van hun bijdrage. Dit helpt hen bij het bepalen van nieuwe stappen voor hun toekomst.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

De culturele en maatschappelijke organisaties die meewerken aan dit project krijgen voor de duur van het project extra hulp bij het uitvoeren van hun activiteiten en evenementen. Ook zorgen de deelnemers voor een verjonging van de vrijwilligers en een grotere diversiteit in de vrijwilligerspopulatie. De positieve ervaring die de jongeren zowel in de groep als individueel opdoen, geeft hun een andere kijk op vrijwilligerswerk. Daardoor zullen zij er eerder voor kiezen om als vrijwilliger iets goeds voor de samenleving te doen.

Doelgroep

Jongeren van 15 tot 30 jaar

Regio

Zeist, De Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede, Bunnik

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De jongeren, waarvan een kwart uit de kwetsbare doelgroep komt, volgen in Launch Your Future een groeps- en een individueel traject. Zij werken in een groep aan hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling en worden begeleid door professionals. Een uitgebreide intake geeft zicht op voorkeuren en interesses van de jongere. De groep start met creatieve workshops, maakt daarna een plan dat hen leidt naar hun eindpresentatie, waarin iedereen een aandeel heeft. Dat kan voor of achter de schermen zijn. De jongeren gaan in hun individuele traject aan de slag bij een betrokken culturele of maatschappelijke organisatie of zorgen voor maatschappelijke impact met een eigen idee in passend vrijwilligerswerk. De jongeren volgen een talentonderzoek en krijgen zicht op hun sterktes en ambities. In het LYF-projectboek verzamelen zij hun creatieve ideeën en hun werkervaringen, te gebruiken bij een volgende stap (Portfolio-opbouw) en als herinnering aan hun MDT-reis. Jongeren sluiten het geheel af met een creatieve eindpresentatie met elkaar, open voor publiek en een certificaat voor hun inzet. In een nazorgtraject kan de jongere de opgedane ervaringen meenemen naar een volgende stap of er is overdracht naar eventuele begeleiders. Elke 6 weken is er contact met de jongeren in een denktank en bespreken we (verbeter)punten. Voor de doorontwikkeling kunnen jongeren het bestaande projectboek opnieuw vormgeven en eigen werk of ideeën toevoegen. Launch Your Future startte in Zeist met kwetsbare jongeren en wordt nu verder opgeschaald naar alle jongeren en regionaal in de Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Verder wordt er in het individuele traject uitgebreid naar alle sectoren om zo genoeg mogelijkheden te hebben binnen de 1,5 meter samenleving. Voor Launch Your Future wordt een gezamenlijke website voor de 5 gemeenten gebouwd die wordt gevuld en bijgehouden door de jongeren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743004050
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
de Paauw
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting MeanderOmnium