Launch Your Future
De MDT-reis
Launch your Future biedt jongeren een groepstraject van 3 tot 5 maanden waarin ze samen werken aan een cultuurproject. Ze maken via workshops kennis met multimedia, muziek en zang, beeldende kunst en dans. Na een eerste oriëntatie kiezen ze welke kunstvorm hen het meest aanspreekt en waarover ze meer willen leren. Daarbij krijgen ze begeleiding van professionals. De jongeren werken toe naar een creatieve eindpresentatie.
In het individuele traject voeren de jongeren 3 maanden vrijwilligerswerk uit bij de deelnemende culturele en/of maatschappelijke organisaties. Als bijrijder op een belbus om ouderen op te halen bijvoorbeeld. Of als reporter op stap voor cultuur in Zeist om het Festival Dag der Kunsten vast te leggen. Gedurende de hele MDT worden de jongeren aan elkaar gekoppeld. Zo kunnen zij elkaar versterken en elkaar helpen bij het maken van de opdrachten.
Elke 6 weken komen de deelnemers bij elkaar om te bespreken hoe het gaat: wat gaat goed en wat kan er beter? Zijn er nieuwe ideeën om toe te voegen? In het traject krijgen ze trainingen om hun activiteiten goed te kunnen uitvoeren. De jongeren sluiten hun MDT af met een feestelijke, creatieve eindpresentatie.
Deze MDT is een vervolg op de proeftuin Launch Your Future.
Betekenis
- Voor jongeren
Jongeren ontwikkelen zich niet alleen door de creatieve vakken en workshops maar ook door anderen te ontmoeten. Ze bouwen zelfvertrouwen op, worden bijzondere ervaringen rijker en leren nieuwe vaardigheden. Doordat ze elkaar tijdens het hele traject helpen, ontstaan er nieuwe vriendschappen. Zo vergroten ze ook hun sociale netwerk. Daarnaast krijgen ze een certificaat met een omschrijving van hun bijdrage. Dit helpt hen bij het bepalen van nieuwe stappen voor hun toekomst.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
De culturele en maatschappelijke organisaties die meewerken aan dit project krijgen voor de duur van het project extra hulp bij het uitvoeren van hun activiteiten en evenementen. Ook zorgen de deelnemers voor een verjonging van de vrijwilligers en een grotere diversiteit in de vrijwilligerspopulatie. De positieve ervaring die de jongeren zowel in de groep als individueel opdoen, geeft hun een andere kijk op vrijwilligerswerk. Daardoor zullen zij er eerder voor kiezen om als vrijwilliger iets goeds voor de samenleving te doen.
Doelgroep
Jongeren van 15 tot 30 jaar
Regio
Zeist, De Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede, Bunnik