Mobiele menu

Ledderhose disease: radiotherapy or not?

Mensen met de ziekte van Ledderhose hebben knobbels onder hun voeten. Deze knobbels kunnen pijnlijk zijn en de kwaliteit van leven beïnvloeden. Er is hiervoor geen langdurige effectieve behandeling. Radiotherapie (bestraling) lijkt effectief te zijn. Daarom willen we, m.b.v. de ZonMw-subsidie, een gerandomiseerde studie opzetten. Patiënten worden via loting in twee groepen ingedeeld: de ene groep zal wel bestraald worden (twee weken dagelijks) en de andere niet (placebo-radiotherapie). Zowel de behandelend arts als de patiënt weet niet tot welke groep de patiënt behoort. Het effect van de bestraling zal gemeten worden middels de pijnscore, 12 maanden na de (placebo) radiotherapie. Tevens zal loopsnelheid, kwaliteit van leven, knobbel grootte (middels echografie en MRI), de mogelijke bijwerkingen en de kosteneffectiviteit geëvalueerd worden. 

Verslagen


Eindverslag

De LedRad-studie is een gerandomiseerde dubbelblinde studie die de effectiviteit van bestraling (radiotherapie) onderzoekt voor patiënten met pijnklachten door de ziekte van Ledderhose. Er werd gerandomiseerd (geloot) tussen twee armen: radiotherapie en placebo (sham-radiotherapie). Omdat de studie dubbelblind was wisten zowel de behandelaars als de patiënten niet in welke studie-arm de patiënt zat. De studie liep de afgelopen vier jaar in Nederland en kreeg een subsidie van ZonMw.

De gemiddelde pijnscore van patiënten die bestraald waren, was na 12 maanden significant lager dan die van patiënten die sham-radiotherapie kregen. Tevens werd een significante verbetering gezien in de kwaliteit van leven en in snelwandelen op blote voeten (dit is de meest belastende vorm van lopen). De bijwerkingen waren mild en tijdelijk van aard.

Concluderend toont de LedRad-studie aan dat bestraling een effectieve behandelmethode is en doelmatigheidswinst geeft.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
843001809
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.G.H. van Nes
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen