Mobiele menu

Lerende AMI-keten

De 11 Traumacentra in Nederland hebben de opdracht om vijf door VWS vastgestelde zorgketens (CVA, acuut myocard infarct, acuut heuptrauma, acute psychiatrie en acute obstetrie) in kaart te brengen. Dit maakt inzichtelijk wie welke zorg levert, welke behandelcapaciteit in de regio aanwezig is en welke afspraken zijn gemaakt. Hierdoor wordt duidelijk waar zich eventueel ‘witte vlekken’  in de zorgketens in de regio bevinden en wat de mogelijke oplossingen daarbij kunnen zijn.

Bij het in kaart brengen van de samenwerking binnen de zorgketens gebruikt het ROAZ Noord Nederland een methodiek die onlangs is aangevuld met een recent ontwikkeld generiek kwaliteitsmodel. Het onderzoeksproject analyseert het effect van deze toevoeging aan de methodiek op de ketenzorg voor acute myocard infarct (AMI)-patiënten. 

De resultaten in van ROAZ Noord Nederland worden vergeleken met die elders in Nederland.

Dit leidt tot een beschrijving van de met het generieke kwaliteitsmodel versterkt ROAZ-methodiek en kwantificering van het effect.

Producten

Titel: BMC, Health Services Research
Auteur: Mirella Minkman, Robbert P. Vermeulen, Kees T.B. Ahaus, Robbert Huijsman
Magazine: BMC Health Services Research
Titel: Handleiding bij het optimaliseren van Ketenzorg.
Titel: Themamiddag Acute Ketenzorg; “Verbinden en verankeren”
Titel: Invitational Conference “Lerende AMI keten”
Titel: “Rol ROAZ methodiek in ontwikkeling ketensamenwerking in Noord Nederland”

Verslagen


Eindverslag

In 2009 is in Friesland, Groningen en Drenthe een longitudinale case study van start gegaan naar de ontwikkeling en borging van ketensamenwerking bij de zorg voor patiënten met een Acuut Myocard Infarct. Het doel van het onderzoek was de bruikbaarheid van de methodiek te toetsen die in deze ketens is toegepast in de ontwikkeling en borging van de ketensamenwerking en aangrijpingspunten te vinden om de methodiek verder te verbeteren. Daarnaast zijn in het onderzoek gegevens betrokken uit een patiëntentevredenheidsonderzoek en een landelijke survey onder AMI ketens naar de mate waarin elementen uit het generieke Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg binnen de zorg voor hartinfarctpatiënten zijn geïmplementeerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
82711005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2011
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C.B.M. Kaagman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen