Mobiele menu

Lesmateriaal voor het MBO en de dementie vriendelijke gemeente

Aanleiding

Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Al deze mensen doen boodschappen, gaan naar het café en naar de kapper. Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Als werknemers in het midden- en kleinbedrijf dit al in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik.

Hoe het werkt

De e-learning: Mbo-studenten dementievriendelijk, zorgt ervoor dat studenten al in hun opleiding leren hoe ze om kunnen gaan met mensen met dementie. De e-learning 'Mbo-studenten dementievriendelijk' bestaat uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. De e-learning is kosteloos online te volgen via de website van de professionele mens.
Er zijn aparte lespakketten voor:
- supermarkten
- winkels
- de horeca
- persoonlijke verzorging (kappers, voetreflextherapeuten, kledingwinkels).

Wat levert het op

De e-learning is bedoeld voor mbo-leerlingen, maar uiteraard heeft het geleerde ook spin-off naar de mensen die al in deze bedrijven werken. De Mbo-studenten volgen de module op hun stageplek en ondernemen daar ook actie om de werkplek dementievriendelijk te maken. De e-learning is opgezet volgens de zogenoemde 'peer-learning'. Mbo-studenten Zorg en Welzijn begeleiden studenten detailhandel, horeca en persoonlijke verzorging om niet alleen de e-learning te volgen, maar om ook op hun stageplek opdrachten uit te voeren waarbij een winkel of salon werkt aan dementievriendelijk zijn. Zo heeft een studieopdracht een effect in de maatschappij. Het lespakket is uitgetest op Mbo-Utrecht en het Albeda college.

Voor wie

Studenten in het Mbo onderwijs zijn de eerste doelgroep van het lespakket. Het lespakket is ook bruikbaar voor supermarkt- en winkelmedewerkers, horecamedewerkers en mensen die werken in persoonlijke verzoring (kappers, schoonheidsspecilaisten, pedicures, etc). De gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft via haar werkgroep 'de dementievriendelijke gemeente' veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het lespakket en het dementievriendelijk maken van de gemeente. Andere gemeenten kunnen dit voorbeeld volgen.

Mede-initiatiefnemer Mieke Hollander is enthousiast over de e-learning:
"Het materiaal is vrij toegankelijk voor iedereen. Het onderwerp is actueel en urgent en het zet mensen met dementie niet neer als stumpers maar als mensen die van betekenis zijn voor de samenleving. De e-learning is waardegedreven en dat kan geen kwaad in onze individualistische samenleving. Onderwijskundig is het materiaal ook vernieuwend; door de peer-to-peer aanpak gaat het over grenzen van opleidingen heen. Het is prachtig om leerlingen en docenten hier samen mee bezig te zien. Het materiaal is ontwikkeld ‘met de crowd’, de e-learning heeft daardoor een breed draagvlak."

Meer informatie

Contact

De heer Hans Waaldijk, De professionele mens
hwaaldijk@deprofessionelemens.nl

Ook interessant voor u

Producten

Titel: Mbo Studenten dementie vriendelijk
Auteur: Afke Hielkema
Link: https://samendementievriendelijk.nl/nieuws/mbo-studenten-dementievriendelijk
Titel: Lesmateriaal voor het MBO en de dementievriendelijke gemeente
Auteur: De Professionele Mens
Link: https://www.deprofessionelemens.nl/diensten/de-dementievriendelijke-gemeente/

Verslagen


Eindverslag

Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Al deze mensen doen boodschappen, gaan naar het café en naar de kapsalon. Hoe om te gaan met deze substantiële bevolkingsgroep? Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Hoe zorg je ervoor dat ook deze mensen zich in jouw café of restaurant veilig en prettig voelen?
Als werknemers in het midden- en kleinbedrijf dit al in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik.
De e-learning Mbo-studenten dementievriendelijk bestaat uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. De e-learning is kosteloos online te volgen via de website van de professionele mens.
Er zijn aparte pakketten voor supermarkten, winkels, de horeca en persoonlijke verzorging (kappers, voetreflextherapeuten, kledingwinkels).
De e-learning is bedoeld voor mbo-leerlingen, maar uiteraard heeft het geleerde ook spin-off naar de mensen die al in deze bedrijven werken.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug stimuleert het gebruik van het lesmateriaal om een dementievriendelijke gemeente vorm te geven.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
633300011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Straatman
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug