Mobiele menu

Less is more: deprescribing of glucose lowering drugs in older people with Type 2 Diabetes mellitus

Minder bloedglucoseverlaging bij ouderen met Type 2 Diabetes Mellitus: implementatie en effect

Mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans op ziekten aan hart en vaten, ogen, nieren en benen. Om deze ziekten te voorkomen worden met behulp van leefstijlveranderingen of medicatie de glucosewaarden in het bloed verlaagd.
Bij oudere mensen met diabetes kan een te scherpe instelling van medicatie leiden tot vallen, botbreuken, ziekenhuisopnames en lagere kwaliteit van leven. Veel ouderen worden nog te scherp ingesteld.

Doel

Er is weinig bekend over het effect van hogere glucosewaarden bij oudere mensen met diabetes. Zorgverleners vinden het daarom moeilijk om minder medicijnen voor te schrijven. Onderzocht gaat worden of vermindering van de medicatie zonder problemen kan worden geadviseerd. Gedacht wordt dat dit zelfs voordelen zou kunnen bieden.

Verwachte uitkomsten

Er wordt een programma in de huisartsenpraktijk ingevoerd voor ondersteuning bij het verminderen van medicatie. Hierbij kijkt men naar het optreden van de bij diabetes voorkomende aandoeningen als vallen, botbreuken, ziekenhuisopnames en kwaliteit van leven.

Producten

Titel: optimalisation of medication in older people with type 2 diabetes mellitus (OMED2)
Auteur: Beryl van Hoek

Kenmerken

Projectnummer:
848018102
Looptijd: 63%
Looptijd: 63 %
2021
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. C. Andriessen
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc