Mobiele menu

Less is more: Item reductie van de TOPICS-CEP en verkorten van de TOPICS-MDS voor verbeteren van praktische toepasbaarheid.

Om de meerwaarde van interventies in de ouderenzorg te evalueren is er een samengestelde uitkomstmaat ontwikkeld genaamd Composite EndPoint (CEP). Deze uitkomstmaat combineert de uitkomsten van 42 items uit The Older Persons and Informal Caregivers Survey (TOPICS) en wordt TOPICS-CEP genoemd. Het is een rapportcijfer voor de gezondheidssituatie van een persoon, waarbij rekening wordt gehouden hoe belangrijk ouderen bepaalde onderdelen van gezondheid vinden.

Doel

Het doel van dit project was om te onderzoeken of de TOPICS-CEP berekend kan worden met minder items, zodat de vragenlijst ingekort kan worden.

Resultaten

Dit project heeft geresulteerd in een verkorte vragenlijst (22 items) met bijbehorende uitkomstmaat die online in te vullen is. Daarnaast is er een gespreksinstrument ontwikkeld die de resultaten van een persoon weergeeft. Dit instrument wordt ingezet om te ondersteunen in het gesprek tussen patiënt, mantelzorger en zorgverlener.

Ook interessant voor u

Themapagina Ouderen
Nieuwsbrief Ouderen

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
633400017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.S. Hofman
Verantwoordelijke organisatie:
Vilans