Mobiele menu

''''Lifestyle Innovations based on youths'''' Knowledge and Experience'''', the LIKE-project

Projectomschrijving

'Lifestyle Innovations based on youths' Knowledge and Experience', the LIKE-project

De beste manier om een gezonde leefstijl lang vol te houden, is door deze jong aan te leren. Dat geldt zeker voor die groepen waar ongezond gedrag veel voorkomt: lagere sociaal-economische groepen, die in toenemende mate multi-etnisch zijn.

In het Healthy Habits programma bestuderen we in lopende cohort studies de oorzaken van ongezond gedrag, en gaan we samen met de doelgroep (10-14 jaar) op zoek naar nieuwe manieren om gezond gedrag (voeding, lichamelijke activiteit, zit- en slaapgedrag) aan te leren. We ontwikkelen innovatieve interventies die op meerdere niveaus (gezin, school, wijk, stad) de omgeving van het kind zo veranderen dat gezond gedrag gestimuleerd en ongezond gedrag ontmoedigd wordt. We implementeren en evalueren in Amsterdam, en verspreiden de resultaten naar andere steden.

Ook schatten we de impact van het programma op hart- en vaatziekten op lange termijn. We doen dit met een consortium van wetenschappers, actoren in de publieke gezondheidszorg, en private partijen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De beste manier om een gezonde leefstijl lang vol te houden, is door deze jong aan te leren. Dat geldt zeker voor die groepen waar ongezond gedrag veel voorkomt: lagere sociaal-economische groepen, die in toenemende mate multi-etnisch zijn. In het Healthy Habits programma bestuderen we in lopende cohort studies de oorzaken van ongezond gedrag, en gaan we samen met de doelgroep (10-14 jaar) op zoek naar nieuwe manieren om gezond gedrag (voeding, lichamelijke activiteit, zit- en slaapgedrag) aan te leren. We ontwikkelen innovatieve interventies die op meerdere niveaus (gezin, school, wijk, stad) de omgeving van het kind zo veranderen dat gezond gedrag gestimuleerd en ongezond gedrag ontmoedigd wordt. We implementeren en evalueren in Amsterdam, en verspreiden de resultaten naar andere steden. Ook schatten we de impact van het programma op hart- en vaatziekten op lange termijn. We doen dit met een consortium van wetenschappers, actoren in de publieke gezondheidszorg, en private partijen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
531003002
Looptijd: 100 %
Looptijd: 100 %
2017
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. K. Stronks
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC