Mobiele menu

Limited role of Nuclear Receptor Nur77 in E. coli-induced peritonitis

Projectomschrijving

2013 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Bij dit onderzoek werd gekeken naar de invloed van een bepaald gen, Nur77, op het verloop van buikvliesontsteking (peritonitis). Hierbij werd gebruik gemaakt van gewone ‘wildtype muizen’ en van muizen waarbij het gen Nur77 is uitgeschakeld, de zogenaamde ‘Nur77-knockout muizen’. De afwezigheid van het Nur77-gen bleek slechts een beperkte invloed te hebben op het verloop van de opgewekte ontsteking. In eerste instantie werd deze neutrale bevinding nog niet gepubliceerd. De projectgroep vindt het echter wel van belang om de uitkomst te publiceren, zodat andere onderzoekers op de hoogte zijn van de kwalitatief goed verkregen resultaten en onnodige herhaling van dierproeven wordt voorkomen.

Producten

Titel: Limited Role of Nuclear Receptor Nur77 in Escherichia coli-Induced Peritonitis
Auteur: Anouk A. J. Hamers,Sven Uleman,Claudia M. van Tiel,Daniëlle Kruijswijk,Anne-Marieke van Stalborch,Stephan Huveneers,Carlie J. M. de Vries,Cornelis van ’t Veer
Magazine: Infection and Immunity

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De nucleaire receptor Nur77 heeft een anti-inflammatoire functie in macrofagen, zoals wij recentelijk hebben aangetoond (Hamers et al., Circ Res 2012;110:428-38). Atherosclerose is een chronische ontsteking van de vaatwand en de AIO waarvoor dit project wordt aangevraagd (drs Anouk Hamers) heeft middels een transplantatie van beenmerg van Nur77-KO muizen naar LDLR-KO muizen aangetoond, dat deze muizen meer atherosclerose ontwikkelen na een ‘Western-type’ dieet dan LDLR-KO muizen met wild-type-beenmerg. Macrofagen spelen ook een belangrijke rol bij bacteriële peritonitis en gezien het pro-inflammatoire fenotype van Nur77-KO macrofagen, hebben we het verloop van een infectie na een intra-peritoneale injectie van E. coli bacteriën bestudeerd in Nur77-KO en wild-type muizen. Vanwege het dynamische verloop van een dergelijke infectie en de vele interacties tussen de verschillende immuun-cellen is het niet mogelijk om een dergelijke dierproef te vervangen door een in vitro experiment. Middels een intra-peritoneale injectie van E. coli bacteriën werd een peritonitis opgewekt en werd een gedetailleerde analyse uitgevoerd om het verloop van de infectie en de orgaanschade vast te stellen. Afwezigheid van Nur77 blijkt slechts een beperkte invloed te hebben op het verloop van deze heftige, acute infectie. We willen deze negatieve uitkomst publiceren, aangezien het experiment goed is uitgevoerd, het belangrijk is dat andere onderzoekers deze resultaten kennen en om verder dierenleed te voorkomen indien de experimenten in andere laboratoria worden herhaald.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C.J.M. de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC