LivingLab Wijkaanpak hitte
Met het LivingLab Wijkaanpak Hitte ontwikkelen we 'the next step' in het hitteplan. Waar het Nationaal Hitteplan een verfijnder uitvoering op maat krijgt in het lokaal hitteplan, ontwikkelen we hier de stap naar de haarvaten in de wijk, naar waar de mensen leven die gezondheidsrisico lopen in een situatie van ernstige hitte. Extra aandacht hebben de wijken met een lage SES, want "de armste wijken zijn de warmste wijken".
Doel
We ontwikkelen een wijkaanpak in en met drie verschillende wijken in Rotterdam en komen samen lerend tot een handreiking 'wijkaanpak hitte' om te kunnen verbreden en versnellen naar andere wijken en gemeenten.
Aanpak, werkwijze
Hoe beleven en gebruiken bewoners fysieke maatregelen tegen hitte zoals zonwering aan de woning, een koele plek of schaduwdoeken in hun omgeving, welke innovaties zijn passend bij een type wijk en hoe kunnen partijen in de wijk zich voorbereiden op een situatie van ernstige hitte – wie neemt welke verantwoordelijkheid of rol en hoe versterken we zelfzorg?
We brengen de hitte-gerelateerde data en maatregelen van de wijk in kaart, bevragen bewoners op gebruik en beleving en bespreken met wijkgerichte organisaties hoe zij zich voorbereiden op ernstige hitte. De werkwijze sluit aan op de praktijk van de wijk en landt in een handreiking om op wijkniveau hitterisico’s te verminderen.
Samenwerkingspartners
Tussen de partijen gemeente Rotterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond en Hogeschool Rotterdam is al een intensieve samenwerking ontstaan rond de reductie van hittestress en de nodige expertise op dit thema ontwikkeld. Welzijnsorganisatie SOL is daarbij betrokken, juist omdat ze als ‘lerende gemeenschap’ dicht bij de mensen in de wijk staat. Voor het lokaal hitteplan werkt de GGD intensief samen met Rotterdams WeerWoord (RWW), waardoor de aanpak voor ‘gebied’, ‘gebouw’ en ‘gezondheid’ geïntegreerd zijn. Drie verschillende wijktypen staan in de startblokken om een wijkaanpak hitte mee te ontwikkelen. Alle betrokken partijen vullen elkaar aan in aanwezige en benodigde expertise.
(verwachte) resultaten
Als eerste resultaat zullen de drie wijken weerbaarder zijn in periodes van hitte. In bredere zin geven de bevindingen inzicht in hoe een nationale of lokale hitte-aanpak (wel/niet) doorwerkt op wijkniveau, dicht bij mensen die kwetsbaar zijn voor hitte. We leren welke innovaties (data, communicatievormen, fysieke maatregelen, reguleringen) de doorwerking naar (verschillende typen) wijken versterken en zo daadwerkelijk hitte-risico’s verminderen. En: hoe pak je dat samen met de wijk aan? Tot slot krijgt het Rotterdams Hitteplan daarmee steeds effectiever invulling, en inspireert andere gemeenten.