Lokaal Netwerk Samen Zandvoort
Zandvoort is een gemeente waar het aantal senioren met 26% relatief groot is in vergelijking met het landelijk gemiddelde (18%). Daarnaast is in sprake van 'dubbele vergrijzing.'. Ouderen blijven bovendien steeds langer zelfstandig wonen. Voor zorg en ondersteuning zijn zij afhankelijk van formele zorgverleners zoals huisarts en thuiszorg, en daarnaast van informele zorgverleners, namelijk mantelzorgers en vrijwilligers.
In Zandvoort zijn diverse aanbieders betrokken bij de zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen en wordt al op verschillende manieren samengewerkt rond (kwetsbare) ouderen.
Er vinden diverse overlegvormen plaats, zoals bijvoorbeeld regulier casuïstiekoverleg bij de huisartspraktijken. Er is een verwijsrelatie via Welzijn op recept.
Binnen het bestaande netwerk is de behoefte ontstaan om de samenwerking verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Waarbij de oudere zelf en de mantelzorger ook een stem krijgen.
Lokaal Netwerk Zandvoort
Dit Zandvoortse project richt zich op kwetsbare ouderen en de betrokken mantelzorgers. Zowel medewerkers uit de zorg als uit welzijn hadden voor de start aangegeven dat er voor deze groep in de samenwerking meerdere kansen liggen om de hulp/zorg te verbeteren.
Daarom is er nu een nieuw multidisciplinair netwerk geformeerd waaraan een huisarts en ouderenarts, wijkverpleegkundigen, maatschappelijk werk, sociaal werkers, mantelzorg consulent en het sociaal wijkteam deelnemen. Er is een missie en visie vastgesteld gedragen door alle deelnemers. Daarna zijn er mijlpalen gekozen. De vastgestelde mijlpalen zijn:
1. De netwerkleden van het Lokale Netwerk Zandvoort worden getraind in Positieve Gezondheid zodat ze kunnen starten met het voeren van ‘’het andere gesprek’’.
2. Ondersteunend aan deze implementatie wordt er een passende overlegstructuur opgezet waardoor de netwerkleden en vrijwilligers kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit overleg moet passend zijn bij de mogelijkheden en behoeften van het Lokale Netwerk Zandvoort.
Senioren en mantelzorgers zijn op een zo veilige mogelijke manier betrokken (vanwege Covid) bij zowel missie visie als de mijlpalen en onderschrijven deze.
Door de betere samenwerking worden de kwetsbare ouderen beter ondersteund en gefaciliteerd waardoor men een meer positieve gezondheid ervaart.