lokaal netwerk Tiel en Ophemert
Doel netwerk
Partners in zorg en welzijn in Tiel en Ophemert richten zich op het bieden van optimale zorg, ondersteuning en welzijn aan thuiswonende, kwetsbare ouderen met (vermoeden van) dementie.
Specifiek thema waarop het lokale netwerk zich richt is een adequate dementieketen. Voor het netwerk is de coördinatie bij een werkgroep belegd. Hierin zijn de deelnemende netwerkorganisaties vertegenwoordigd.
Resultaten project
Op basis van het regenboogmodel voor netwerksamenwerking is in kaart gebracht welke aspecten van het netwerk al goed op orde zijn en waar nog uitdagingen liggen. Het netwerk heeft op alle dimensies van de samenwerking uit het model stappen gezet, met nadruk op versterking van de professionele samenwerking in het MDO door scholing, inzet van de SO, dementieconsulent, huisarts en POH en de verbinding met programma’s binnen de regio rivierenland. Volgend jaar ligt de nadruk op verbreding van de aanpak, actieve betrokkenheid van de mantelzorg en het uitwerken van een processchema voor optimale dementiezorg.
Partners in zorg en welzijn in Tiel en Ophemert zijn er samen op gericht optimale zorg te bieden aan thuiswonende, kwetsbare ouderen met (vermoeden van) dementie met als doel zo goed mogelijk thuis blijven wonen.
“We leveren tijdig zorg op de juiste plaats door de juiste professional. Onze cliënten en hun netwerk voelen zich gehoord en gesteund. We maken gebruik van elkaars expertise. Vanuit onze verscheidenheid versterken we elkaar. We kennen elkaar goed, vertrouwen op elkaar en onze cliënten kunnen op ons vertrouwen. We zorgen voor een warme overdracht. Iedereen in het netwerk heeft zijn rol.”
Een specifiek thema waarop het lokale netwerk Tiel en Ophemert zich richt is de dementiezorg. Een adequate dementieketen moet ondersteuning op maat bieden. Dit betekent aansluiten op het ziektestadium met alle bijkomende problemen en aansluiten bij de mate van zelfredzaamheid van het cliëntsysteem. Voor het lokale netwerk Tiel en Ophemert is de coördinatie bij een werkgroep belegd. Deze wordt getrokken vanuit het ECT. Hierin zijn de deelnemende netwerkorganisaties vertegenwoordigd.
Aan de hand van het regenboogmodel voor netwerksamenwerking is in kaart gebracht welke aspecten van het netwerk al goed op orde zijn en op waar nog uitdagingen/knelpunten liggen. Het netwerk op alle dimensies van de samenwerking uit het regenboogmodel stappen gezet, met nadruk op versterking van de professionele samenwerking in het MDO door scholing, inzet van expertise van de SO, Dementieconsulent (DC), Huisarts en POH-Ouderen en de aansluiting met het regionale aanjaagteam voor de verbinding met programma’s binnen de regio rivierenland. Voor komend jaar ligt de nadruk op verbreding van het verbreden van de aanpak, actieve betrokkenheid van de mantelzorg en het uitwerken van een processchema voor optimale dementiezorg.