Mobiele menu

Long COVID VR-Revalidatie naar de thuissituatie (COVR2Home)

Projectomschrijving

Doel

In het COVR2Home project wordt de effectiviteit van Virtual Reality (VR) thuisoefeningen onderzocht op het herstel van mensen met aanhoudende klachten na COVID-19.

Werkwijze

Patiënten met fysieke en ‘coronamist’ klachten krijgen thuis fysieke, concentratie, geheugen, ademhaling, en mentale oefeningen in VR. Deze groep wordt vergeleken met een grote groep patiënten in de ParaCOV-studie, die ‘standaard’ thuisoefeningen heeft gedaan. Daarnaast wordt in dezelfde periode als het VR-cohort een standaard zorg cohort gevolgd. Binnen het VR-cohort wordt geëxploreerd welke patiënt gerelateerde factoren het effect van oefenen met de VR-bril beïnvloeden; met als doel inzicht te krijgen welke patiënt met post-COVID het meest geschikt is voor VR-oefeningen thuis.

Verwachte opbrengst

Bij bewezen effectiviteit en brede toepasbaarheid, kan een VR thuisoefenprogramma een goed alternatief zijn voor de huidige aanpak en een bijdrage leveren aan persoonsgerichte en doelmatige zorg ‘dichtbij huis’.

Thuisrevalidatie met VR-bril bij post-COVID-19 klachten

Het Radboudumc onderzoekt hoe goed Virtual Reality thuisoefeningen werken voor het herstel van mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. In dit onderzoek vergelijken ze twee behandelingen:

  • de  reguliere behandeling bij de fysiotherapeut
  • de behandeling bij de fysiotherapeut met een VR-bril, waarin met name fysieke-, concentratie- en ademhalingsoefeningen in de thuissituatie gedaan worden.

Radboudumc maakte er ook een video over: www.radboudumc.nl/vrbril-post-covid

Context

Dit is een van de door ZonMw gefinancierde onderzoeken naar long COVID. Long COVID klachten, ook wel aanhoudende klachten na COVID-19 genoemd, hebben grote invloed op het leven van patiënten. Ze hebben gedurende een langere periode (langer dan 3 maanden) verschillende soorten aanhoudende klachten, zoals bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies, aanhoudende benauwdheid of extreme vermoeidheid. Wij faciliteren deze onderzoeken, omdat zorgprofessionals en beleidsmakers behoefte hebben aan meer kennis over wat dit ziektebeeld veroorzaakt en hoe ze dit effectief kunnen aanpakken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

COVR2Home gaat de effectiviteit in kaart brengen van eerstelijns fysiotherapeutische zorg met Virtual Reality (VR) thuisoefeningen op het maatschappelijk functioneren, kwaliteit van leven, vermoeidheid, fysieke conditie, concentratie en geheugen, en mentaal welbevinden, van mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. Ook wordt zelfeffectiviteit en therapietrouw bij VR oefeningen geëvalueerd. 300 patiënten met fysieke en ‘coronamist’ klachten krijgen thuis 12 weken fysieke, concentratie, geheugen, ademhaling, en mentale oefeningen met VR. Zij vullen op 3 momenten (0, 3, 6 maanden) digitale standaardiseerde vragenlijsten in met items die veranderingen in genoemde uitkomsten meten en houden 2x per week een dagboek bij over gebruikservaringen met de VR bril. De effectiviteit wordt vergeleken met een grote groep patiënten in de ParaCOV studie, die ‘standaard’ thuisoefeningen heeft gedaan, en voor dezelfde uitkomsten is vervolgd. We gebruiken verschillende methoden bij het vergelijken van de effectiviteit tussen het VR en het ParaCOV cohort, die rekening houden met eventuele veranderingen in de kennis en aanpak van de thuisoefeningen in het afgelopen jaar. Hiertoe vervolgen we ook een cohort (n=150) dat in dezelfde periode als het VR cohort herstelzorg krijgt volgens actuele richtlijnen en inzichten, maar met thuisoefeningen zonder VR. Deelnemende fysiotherapeuten worden gerekruteerd uit de groep die deelnam aan de ParaCOV studie. Binnen het VR cohort zal worden geëxploreerd welke karakteristieken zoals leeftijd, geslacht, achtergrond, SES, zelfredzaamheid en therapietrouw, het effect van oefenen met de VR bril beïnvloeden; met als doel inzicht te krijgen welke patiënt met long COVID het meest geschikt is voor VR oefeningen thuis. Bij bewezen effectiviteit en brede toepasbaarheid voor patiënten met long COVID, kan een VR thuisoefenprogramma een goed alternatief zijn voor de huidige aanpak en een bijdrage leveren aan persoonsgerichte en doelmatige zorg ‘dichtbij huis’.

Kenmerken

Projectnummer:
10430302130004
Looptijd: 82%
Looptijd: 82 %
2022
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum