Mobiele menu

Long COVID VR-Revalidatie naar de thuissituatie (COVR2Home)

Doel

In het COVR2Home project wordt de effectiviteit van Virtual Reality (VR) thuisoefeningen onderzocht op het herstel van mensen met aanhoudende klachten na COVID-19.

Werkwijze

Patiënten met fysieke en ‘coronamist’ klachten krijgen thuis fysieke, concentratie, geheugen, ademhaling, en mentale oefeningen in VR. Deze groep wordt vergeleken met een grote groep patiënten in de ParaCOV-studie, die ‘standaard’ thuisoefeningen heeft gedaan. Daarnaast wordt in dezelfde periode als het VR-cohort een standaard zorg cohort gevolgd. Binnen het VR-cohort wordt geëxploreerd welke patiënt gerelateerde factoren het effect van oefenen met de VR-bril beïnvloeden; met als doel inzicht te krijgen welke patiënt met post-COVID het meest geschikt is voor VR-oefeningen thuis.

Verwachte opbrengst

Bij bewezen effectiviteit en brede toepasbaarheid, kan een VR thuisoefenprogramma een goed alternatief zijn voor de huidige aanpak en een bijdrage leveren aan persoonsgerichte en doelmatige zorg ‘dichtbij huis’.

Thuisrevalidatie met VR-bril bij post-COVID-19 klachten

Het Radboudumc onderzoekt hoe goed Virtual Reality thuisoefeningen werken voor het herstel van mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. In dit onderzoek vergelijken ze twee behandelingen:

  • de  reguliere behandeling bij de fysiotherapeut
  • de behandeling bij de fysiotherapeut met een VR-bril, waarin met name fysieke-, concentratie- en ademhalingsoefeningen in de thuissituatie gedaan worden.

Radboudumc maakte er ook een video over: www.radboudumc.nl/vrbril-post-covid

Context

Dit is een van de door ZonMw gefinancierde onderzoeken naar long COVID. Long COVID klachten, ook wel aanhoudende klachten na COVID-19 genoemd, hebben grote invloed op het leven van patiënten. Ze hebben gedurende een langere periode (langer dan 3 maanden) verschillende soorten aanhoudende klachten, zoals bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies, aanhoudende benauwdheid of extreme vermoeidheid. Wij faciliteren deze onderzoeken, omdat zorgprofessionals en beleidsmakers behoefte hebben aan meer kennis over wat dit ziektebeeld veroorzaakt en hoe ze dit effectief kunnen aanpakken.

Kenmerken

Projectnummer:
10430302130004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2024
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum