Mobiele menu

M3 Alphen aan den Rijn

Problematiek: Een groot gedeelte van de bevolking ervaart stress in deze maatschappij. Chronische stress veroorzaakt meerdere chronische lichamelijke en psychische ziekten (depressie/stoornissen). Inwoners met een lage SES lijden zelfs vaker onder chronische stress en zijn tevens de grootste zorggebruikers. Een lage SES is van negatieve invloed op de maatschappelijke deelname, gezondheid en ontwikkeling van deze inwoners. Dit sportimpulsproject wordt uitgevoerd in de lage SES wijken Boskoop en Ridderveld in Alphen aan den Rijn.

Interventie: Scoren met Gezondheid. Met de interventie “scoren met gezondheid” zetten Boksschool Teus de Kruyf en partners zich in voor mensen met een chronische ziekte. Cliënten worden intensief begeleid naar een positieve gezondheid door boksen en fitness i.c.m. ontspannende beweeglessen (o.a. yoga en wandelen) en voedingsadviezen.

Boksschool Teus de Kruyf is hoofdaanvrager en Sportief Besteed Groep is projectleider en penvoerder van deze Sportimpuls.

Verslagen


Eindverslag

Hoofdaanvrager Teus de Kruyf heeft in Alphen aan den Rijn met samenwerkingspartners het tweejarige project M3 Alphen opgezet. De doelgroep van M3: volwassenen vanaf 24 jaar. Binnen M3 zijn onderdelen van de interventie Scoren Met Gezondheid (SMG) opgenomen. De coaches hebben deelnemers getraind op het gebied van mentale weerbaarheid, fitheid en kracht. Daarnaast hebben deelnemers tijdens hun traject kennis opgedaan over een gezonde leefstijl zoals regelmatig bewegen, gezonde voeding, regelmatig eten en (goedkoop) gezond koken en omgaan met stress.
Deelnemers zijn via M3 met elkaar in contact gekomen, een hechte groep die elkaar aanmoedigden en versterkten. 112 Deelnemers hebben een traject gelopen waarin ze zijn gegroeid in hun mentale weerbaarheid en algemeen welbevinden. Ze zijn gemotiveerder om een gezonde leefstijl aan te nemen.
In het tweede jaar van het M3 programma is vanwege corona de leeftijd van de doelgroep naar beneden bijgesteld. Jeugd/jongeren (14-21 jaar) die te maken hebben met de gevolgen van corona, zoals eenzaamheid, depressie, futloos, vermoeidheid et cetera konden lekker ontspannen en sporten in de speciaal ingerichte Coronaproof buitenruimtes. In december 2020 is het project afgerond.

M3 in Alphen aan den Rijn is in september 2018 van start gegaan bij Boksschool Teus de Kruyf, de hoofdaanvrager. Het project M3 laat zich adviseren door de interventie "Scoren met Gezondheid".

Deelnemers met een chronische ziekte, stress, of die een steuntje in de rug nodig hebben komen twee keer per week sporten. Daarnaast bestaat het traject uit lifestyle coaching,individuele- of gezinscoaching en opdoen van sociale contacten.
Het doel van M3 is om mensen in beweging te brengen, in hun kracht te komen en vaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl bij te brengen. Deelnemers worden met veel individuele aandacht en intensief begeleid door hun (sport)coaches. Tijdens de sportoefeningen wordt gewerkt aan de mentale conditie, fitheid en techniek. Deelnemers worden elke keer weer uitgedaagd meer uit zichzelf te halen, wat een positieve bijdrage kan hebben op de gezondheid. Ook werken we samen aan skills die ondersteunen om (weer) de weg te vinden in de maatschappij. Dit is vaak van belang bij mensen met financiële of sociaal maatschappelijke problematiek.

Naast het sporten krijgen de deelnemers voedingsadvies en worden ze structureel gewogen en gemeten. De diëtist en gezinscoach geven vanuit hun deskundigheid adviezen over een gezonde leefstijl, gezond gedrag en een gezonde mind.

Deelnemers hebben veel baat bij dit traject. het haalt deelnemers uit hun sleur, ze doen ervaringen op en ze vinden er hun maatjes met wie ze hun verhaal kunnen delen. In een veilige omgeving kunnen ze ontspannen en hun balans vinden in hun toch al hectisch leven. Hun hoofd leeg en hun lichaam gezond en vitaal!

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Imamdi
Verantwoordelijke organisatie:
Boksschool Teus de Kruyf